2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szerb - koszovói konfliktus: Vucsics beszédet mondott, patt helyzet alakult ki a térségben

Egyre forróbb a helyzet.

A vasárnap sem telt eseménytelenül. A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai felfegyverkezve, páncélozott járművekkel törtek be a Gazivoda-víztározóba.

Az incidensről Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója már értesítette Miroslav Lajčakot, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottat. Észak-Koszovó továbbra is barikád alatt áll, az emberek és a rendőrség által is.

Nem lehet sem gyalog, sem kocsival átkelni Jarinje és Brnjak átkelőkön. A barikádokat az ott élő szerbek emelték, azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a koszovói rendőrség volt tagja, Dejan Pantić letartóztatása kapcsán.

A ROSU pedig a Gazivoda-víztározóból kizavarta az ott dolgozókat, és leszedték az ott lévő szerb zászlókat is.

A koszovóiak ultimátumot adtak a szerb tüntetőknek. 

Kövesd velünk az eseményeket!

Zárjuk közvetítésünket

Patt helyzet alakult ki. Követjük az eseményeket...

Köszönjük a figyelmeteket!

A német külügyminiszter is üzent

Koszovó a helyi választások elhalasztásával csökkentette a feszültséget - írja Baerbock. Hozzátette a tweetjében: Szerbia legutóbbi retorikája ennek az ellenkezőjét tette. A szerb erők Koszovóba küldésének javaslata teljesen elfogadhatatlan. Ahogyan a legutóbbi támadások is az EULEX ellen. Minden támogatásom az EU által vezetett párbeszédnek szól.

"Nehéz éjszaka előtt állunk, a KFOR biztosítékot ad arra, hogy nem lesz erőszakos cselekmény"

Vučić elmondta, nehéz éjszaka vár a koszovói szerbekre.

"Remélem, biztosítékot kapunk a KFOR-tól, Európától, hogy nem fognak erőszakosan fellépni a tüntetők ellen! Reméljük, ez így fog menni! Továbbra is beszélünk velük, ez a mi dolgunk. Mindent megteszünk a béke megőrzése és a stabilitás érdekében – mondta Vucic.

Kiemelte, nagyon fontos, hogy a haza védelmében megfelelő intézkedések történtek, amelyeket a Nemzetbiztonsági Tanács elfogadott. Hangsúlyozza, hogy büszke a katonákra és a rendőrökre.

"Minden katonának, rendőrnek szeretném elmondani, hogy büszke vagyok rájuk... És mielőtt bármilyen parancsot kapnának, kivéve a riasztást és a fokozott harckészültséget, előtte milliószor megpróbáljuk megőrizni a békét minden állampolgárunk számára – mondta Vučić.

Vučić: Ma van a legnehezebb nap, amióta elnök vagyok, és felszólítom a szerbeket, hogy ne dőljenek be a provokációknak

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke ma este azt mondta, hogy Koszovó Kurti kísérletéről szól a koszovói és metóhiai szerb probléma megszüntetésére, amelyben a nemzetközi közösség egy része is részt vesz.

A Nemzetbiztonsági Tanács ülése után Vučić elmondta, hogy a nemzetközi közösség részéről sok valótlanság hallható az észak-koszovói helyzetről.

Ma van a legnehezebb nap, amióta elnök vagyok, és felszólítom a szerbeket, hogy ne dőljenek be a provokációknak. Vucic azzal vádolta az Egyesült Államokat és Pristinát, hogy nem tartják be a koszovói megállapodásokat.

"Egy kérdésünk van amerikai partnereinkhez. Mondja el, milyen megállapodást tart be Pristina, és milyen cselekményt tart be? Az ENSZ Alapokmányát, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát, a Brüsszeli Megállapodást vagy a Washingtoni Megállapodást? Nevezzen meg egy ilyen dokumentumot amelyet Pristina betart, legalább egyet, amelyet ők és az amerikaiak betartanak. Látható, hogy nincs ilyen, bármit megtehetnek, amit csak akarnak..." - mondta Vucic a találkozót követően a polgárokhoz intézett beszédében.

Csak azután ad bármilyen utasítást a szerb rendvédelmi erőknek az államfő, ha egymillió százalékosan megbizonyosodik arról, hogy szükség lenne erre. Addig csupán készültségben marad a rendőrség és a katonaság - hangsúlyozta a szerb elnök.



„A terepen nehéz küzdelem egy olyan nemzet túléléséért a "kályhánál", ahol az úgynevezett koszovói rendőrségnek, amelynek nincs joga északon tartózkodni, nem a különleges egységekről beszélek, hanem a koszovói rendőrségről, nincs joguk... kivéve, hogy összhangban kell lennie a brüsszeli megállapodással, az Északi Igazgatósággal, amelynek 96 százalékában szerbekből kell állnia”

Szerbia elnöke nyugalomra szólította fel a koszovói szerbeket, és kérte, hogy ne dőljenek be a provokációknak.

"Az történik, amit tegnap és az előző napokban, hetekben bejelentettünk. Mindenekelőtt nemzetközi szempontból, ahol direkt hamisítások, leleplezett hazugságok vannak a helyszíni helyzetről. A terepen egy nemzet nehéz küzdelme áll előttünk. hogy túléljünk" – tette hozzá.

"A mai ülésen megbeszéltük, hogy mit kell tennünk. Számunkra az a fontos, hogy felszólítsuk az albánokat és a szerbeket a béke megőrzésére és a helyzet megnyugtatására. Arra kérem a szerbeket, hogy legyenek nyugodtak és békések, és ne dőljünk be a provokációnak” – mondta Vučić.

Az Egyesült Államok belgrádi és pristinai nagykövetsége a barikádok eltávolítását kéri

Az Egyesült Államok mélységes aggodalmának ad hangot a jelenlegi észak-koszovói helyzet miatt – áll az Amerikai Egyesült Államok belgrádi és pristinai nagykövetségének közös nyilatkozatában.

"Úgy értesültünk arról, hogy a koszovói hatóságok őrizetbe vettek egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a koszovói bűnüldöző és választási bizottság hatóságai elleni erőszakos támadásban. Ezt a letartóztatást illegális útlezárások, valamint a koszovói hatóságok és a helyi lakosság fenyegetései és megfélemlítése igazolására használják fel. – áll a közleményben.

Mint hozzáteszik, azoknak, akik "illegális blokádokat" emeltek, azonnal fel kell számolniuk azokat.

"Arra számítunk, hogy véget vetnek minden erőszakkal és megfélemlítéssel való fenyegetésnek. Köszönetünket és teljes támogatásunkat fejezzük ki a koszovói NATO-erőknek – a KFOR-nak a biztonság és a szabad mozgás biztosítása érdekében tett erőfeszítéseikért, valamint az Európai Unió jogállamisági missziójának (EULEX). határozottan elítélnek elfogadhatatlanként minden Koszovó és a nemzetközi biztonsági erők elleni támadást” – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok belgrádi és pristinai nagykövetsége "maximális önmérsékletre" szólította fel az összes felet.

"Azonnali lépéseket tenni a helyzet deeszkalációjának elérése érdekében, és tartózkodni a provokatív akcióktól. Felszólítjuk a feleket, hogy az EU által vezetett párbeszéden belül dolgozzanak az aggodalomra okot adó kérdések megoldása érdekében" - áll a közleményben. .

Vucsics rendkívüli ülést tart

Jelenleg Vučić elnök vezetésével rendkívüli ülést tart a szerb nemzetbiztonsági tanács a koszovói helyzetről.

Az ülésen részt vesz Ana Brnabić miniszterelnök, Ivica Dačić külügyminiszter, Bratislav Gašić belügyminiszter, Miloš Vučević védelmi miniszter, Milan Mojsilović, a Szerb Fegyveres Erők vezérkari főnöke, biztonsági és tájékoztatási igazgató. Ügynökség (BIA) Aleksandar Vulin, Maja Popović igazságügyi miniszter, Petar Petkovic, a Külügyminisztérium igazgatója...

Zaharova: Az EU lényegében évek óta modellezi a jelenlegi koszovói helyzetet

"Nos, mi ez a tétlenség? Pontosan ez az a helyzet, amelyet az Európai Unió valójában évek óta szimulál"

- írta Telegram-csatornáján Marija Zaharova orosz külügyi szóvívő Ana Brnabic szerb miniszterelnök szavait kommentálva, miszerint az ország a háború szélén áll a koszovói kormányfő és az EU tétlensége miatt.

A szerb speciális egységek elindultak Koszovóba

Videók jelentek meg a szerb speciális egységek mozgásáról a közösségi médiában.

Sztarovics: Kurti a helyi szerbek kiirtására készíti fel a rendőrséget, a Nyugat vaksága egyenlő a cinkossággal

Nemanja Sztarovics, a szerb külügyminisztérium államtitkára arra figyelmeztet, hogy Koszovóban ma este közeledünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút, mert - mint mondja - Albin Kurti ideiglenes miniszterelnök arra készíti fel militarizált rendőrségét, hogy feldúlja az északi országrészt és kiirtsa a helyi szerbeket.


Az elmúlt 18 hónap egyoldalú lépéseinek egész sora vezetett idáig.

A Nyugat szándékos vaksága egyenlő a bűnrészességgel"

- írta Sztarovics a Twitteren.

Vučić: Üzenem a koszovói embereknek, hogy nincs megalkuvás és nem is lesz

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke azt üzente a koszovói és metóhiai szerbeknek, hogy

"nincs megalkuvás és nem is lesz".
 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) által megosztott bejegyzés

Felhívja a figyelmet arra, hogy Koszovó alakítsa meg a szerb közösségek szervezetét, tartsák tiszteletben a szerbek és Szerbia jogait, valamint a szabadságát, illetve az aláírt megállapodásoknak és a nemzetközi jognak megfelelően viselkedjenek, mert szerinte csak így lehet elkezdeni a kapcsolatok normalizálását. és mindannyiunk életét.

"Minden törvényes eszközzel folytatjuk a harcot a békéért, a jobb életért és gyermekeink jövőjéért. Szerbia győzni fog" - mondta Vučić.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató