2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Vučić: Ma van a legnehezebb nap, amióta elnök vagyok, és felszólítom a szerbeket, hogy ne dőljenek be a provokációknak

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke ma este azt mondta, hogy Koszovó Kurti kísérletéről szól a koszovói és metóhiai szerb probléma megszüntetésére, amelyben a nemzetközi közösség egy része is részt vesz.

A Nemzetbiztonsági Tanács ülése után Vučić elmondta, hogy a nemzetközi közösség részéről sok valótlanság hallható az észak-koszovói helyzetről.

Ma van a legnehezebb nap, amióta elnök vagyok, és felszólítom a szerbeket, hogy ne dőljenek be a provokációknak. Vucic azzal vádolta az Egyesült Államokat és Pristinát, hogy nem tartják be a koszovói megállapodásokat.

"Egy kérdésünk van amerikai partnereinkhez. Mondja el, milyen megállapodást tart be Pristina, és milyen cselekményt tart be? Az ENSZ Alapokmányát, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát, a Brüsszeli Megállapodást vagy a Washingtoni Megállapodást? Nevezzen meg egy ilyen dokumentumot amelyet Pristina betart, legalább egyet, amelyet ők és az amerikaiak betartanak. Látható, hogy nincs ilyen, bármit megtehetnek, amit csak akarnak..." - mondta Vucic a találkozót követően a polgárokhoz intézett beszédében.

Csak azután ad bármilyen utasítást a szerb rendvédelmi erőknek az államfő, ha egymillió százalékosan megbizonyosodik arról, hogy szükség lenne erre. Addig csupán készültségben marad a rendőrség és a katonaság - hangsúlyozta a szerb elnök.



„A terepen nehéz küzdelem egy olyan nemzet túléléséért a "kályhánál", ahol az úgynevezett koszovói rendőrségnek, amelynek nincs joga északon tartózkodni, nem a különleges egységekről beszélek, hanem a koszovói rendőrségről, nincs joguk... kivéve, hogy összhangban kell lennie a brüsszeli megállapodással, az Északi Igazgatósággal, amelynek 96 százalékában szerbekből kell állnia”

Szerbia elnöke nyugalomra szólította fel a koszovói szerbeket, és kérte, hogy ne dőljenek be a provokációknak.

"Az történik, amit tegnap és az előző napokban, hetekben bejelentettünk. Mindenekelőtt nemzetközi szempontból, ahol direkt hamisítások, leleplezett hazugságok vannak a helyszíni helyzetről. A terepen egy nemzet nehéz küzdelme áll előttünk. hogy túléljünk" – tette hozzá.

"A mai ülésen megbeszéltük, hogy mit kell tennünk. Számunkra az a fontos, hogy felszólítsuk az albánokat és a szerbeket a béke megőrzésére és a helyzet megnyugtatására. Arra kérem a szerbeket, hogy legyenek nyugodtak és békések, és ne dőljünk be a provokációnak” – mondta Vučić.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató