2023. február 01. - Ignác
EUR : 388.99
USD : 359.18
Időjárás ikon

Drasztikusan csökkentette a Fidesz a parlamenti frakciók támogatását

Jövő évtől lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a pártok országgyűlési frakciói. Az erről szóló törvénymódosítást, amely január 1-jétől lép életbe, a fideszes Kocsis Máté és a KDNP-s Simicskó István javaslatára nyáron fogadta el a parlament. Az ellenzéki pártok fel vannak háborodva.

Az ellenzéki frakciók havi támogatása gyakorlatilag megfeleződne, a két kormánypárti frakció 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatna azon törvényjavaslat alapján, amit a Fidesz képviselői terjesztettek be. Az elvonások elsősorban az amúgy is "pénzszűkében lévő" ellenzéki pártokat hozzák "nehéz helyzetbe", picsogja a kommunista Népszava.

Az ellenzék esetében

a Demokratikus Koalíció havi 20 millió forint helyett 9 milliót,
a Momentum, a Jobbik és az MSZP 18 millió helyett csak 7,6 milliót költhet,
a Párbeszéd 16 milliós havi bevétele 6 millióra, a
z LMP szintén 16 milliós kerete pedig 5,7 millióra apad.

A hazaáruló Momentum közölte: mivel tavasszal jutottak be az Országgyűlésbe, a változás még az építkezési szakaszban érte a pártot. Annak érdekében, hogy 2023-ban ne kelljen csökkenteniük akár a létszámon, akár a fizetéseken, már júliusban újratervezték a képviselőcsoport költségvetését. Bár a 2022-es támogatások jóval nagyobb teret biztosítanak annál, amit a 2023-asok fognak, a Momentum már július óta a jövő évi számokkal dolgozik.

Az MSZP keményen bírálta a döntést, amelyet a szocialista párt a „fideszes egypártrendszer megteremtésének sunyi és aljas módszerének” minősített. Mint írták, a Fidesz fel akarja számolni az ellenzéki pártokat, ezért elveszi azt a pénzt, amiből azok működhetnének. A szocialisták szerint ez nyílt támadás a parlamentáris demokrácia ellen. Az MSZP külön kifogásolta, hogy 17 szakértői helyet vonnak el az ellenzéktől, miközben a Fidesz–KDNP számára elérhető szakértői helyek számát 18 fővel növelik.

A mérhetetlenn Párbeszéd vesztesége évi 162 180 480 forint. „Meccs közben nem szokás változtatni a játékszabályokon, itt mégis megtörtént. Már nincs olyan eleme a Fidesz működésének, amely a legcsekélyebb mértékben is összhangban lenne a demokratikus berendezkedéssel és működéssel” – értékelte a Párbeszéd a kormánypárt lépését.

A kamuzöld LMP előrebocsátotta, hogy pártjukat érzékenyen érintik az elvonások. A párt biztos abban: az intézkedés pusztán arról szól, hogy a várható válság idején a Fidesz csökkentse az ellenzék mozgásterét.

„A "konzervatív Jobbik" (amelyik összefogott Gyurcsányékkal - a szerk.) és annak frakciója mindig a törvényes rend pártján állt”, ezért jó előre készült arra, hogy megfeleljen a megváltozott feltételeknek. A párt az újabb megszorításhoz igazította tevékenységét, és abban bízik, hogy ennek ellenére jó, a társadalmat gyarapító munkát tud végezni – fogalmaztak. Az elvonások ezzel együtt nem maradtak következmények nélkül. A csicskapárt tájékoztatása szerint a „frakciónál szükséges létszámcsökkentéseket rossz szívvel, de megtettük”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató