2024. február 24. - Mátyás
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon13°

Kína szerint Amerika nem viselkedhet a világ csendőreként

Törvénytelennek nevezte hétfőn a kínai külügyminisztérium az Egyesült Államok szankcióit, melyeket két magas rangú kínai tisztségviselőre vetett ki a tibeti jogsértések miatt. A tárca szerint az intézkedések ártanak a kínai-amerikai kapcsolatoknak. Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő kijelentette: Amerika nem viselkedhet a világ csendőreként.

Törvénytelennek nevezte hétfőn a kínai külügyminisztérium az Egyesült Államok szankcióit, melyeket két magas rangú kínai tisztségviselőre vetett ki a tibeti jogsértések miatt. A tárca szerint az intézkedések ártanak a kínai-amerikai kapcsolatoknak.

A szankciók súlyosan beavatkoznak Kína belügyeibe és megsértik a nemzetközi kapcsolatok alapvető szabályait is - szögezte le Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő, aki felszólította Washingtont, vonja vissza a szankciókat.

Aláhúzta: Kína meg fogja védeni törvényes jogait.

Az Egyesült Államoknak nincs joga minduntalan szankciókkal sújtania más országokat, és nem viselkedhet a világ csendőreként

- fogalmazott.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy szankciókkal sújtja Vu Jing-csiét, aki 2016 és 2021 között töltötte be a Kínai Kommunista Párt tibeti vezetői tisztségét, valamint Csang Hong-pót, a térség magas rangú biztonsági tisztségviselőjét.

Kína 1951-ben annektálta Tibetet azzal az indokkal, hogy térség évszázadok óta Kína része. Ezt követően nyílt felkelés tört ki a kínai uralom ellen. Bár a lázadást elfojtották, a régió ma is az egyik legnehezebben elérhető és legérzékenyebb terület az országban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató