2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Április harmincadikáig meghosszabbítja a kormány az élelmiszer-árstopot

Az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerár-stopot

– közölte kedden késő este Nagy István agrárminiszter.

Az élelmiszer-árstop korábban december 31-ig volt érvényes, a kormány 2022 végére ígérte, hogy dönt azok megszüntetéséről, vagy meghosszabbításáról. Végül utóbbi mellett tette le a voksát a kormány.

A döntés azt jelenti, hogy a jelenleg ársapka alatt lévő élelmiszerek ára április végéig biztosan a rögzített szinten marad. Nagy István ezért is a háború miatt Oroszországra kivetett szankciókat okolta – azonban anélkül, hogy a közleményben leírták volna Oroszország nevét.

A kormány adatai szerint az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81%-kos növekedés a 2,8%-os UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25%-nál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27%-kal, napraforgó étolajból 44%-kal, csirkemellből 34 %-kal, csont nélküli sertéscombból 46%-kal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában – írták. A kormány szerint a mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra szólított fel mindenkit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató