2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Die Welt: A szerb elnök lehet „a második Orbán”

A lap szerint Vučić Szerbiájában ugyanaz a probléma, mint Magyarországon.

Az EU kapujában egy olyan ember várakozik, aki egy második Orbán Viktor is lehetne. A magyar miniszterelnökhöz hasonlóan elnyomja a kritikus hangokat, és az orosz rezsim közelségét keresi. Tudja, hogyan kell politikai eszközöket használni Brüsszel ellen – és Orbánhoz hasonlóan megússza az európai érdekekkel ellentétes álláspontokat. Így jellemezte a Die Welt Aleksandar  szerb elnököt.

A lap szerint a szerb választások szabadok ugyan, de nem tisztességesek. Hozzáteszik: a kormánykritikus műsorszolgáltatók nehezen kapnak kábeles engedélyt Szerbiában. Nem csak a szabad sajtó van nyomás alatt Szerbiában:

a kormány a civil társadalmat és az ellenzéket is megfélemlíti, a Freedom House szervezet jelentése szerint.

A lap szerint Szerbiában ugyanaz a probléma, mint Magyarország esetében: Brüsszel a játékszabályokat megszegő autokratákkal való együttműködésre szorul. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Vučić politikai súlyukat felhasználva próbálnak engedményeket kicsikarni. A különbség csupán annyi, hogy Szerbiával ellentétben Magyarország az EU tagja, és mint tag, vétójoggal rendelkezik.

Orbán és Vučić is „illiberális demokráciát” vezetett be országában

– így jellemezte röviden a két vezető politikus közti kapcsolatot a lap. Nem csoda tehát, hogy Magyarország azt szorgalmazza, hogy Szerbia csatlakozzon az Európai Unióhoz. A Die Welt azt is hozzátette, hogy Brüsszel nem akarja elidegeníteni Vucicot, mert Szerbiát stratégiailag fontosnak tartja Európa számára.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató