2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon29°19°

Globsec felmérés: A szlovákok utálják az ukrán menekülteket legjobban

Szlovákiában a legelutasítóbbak az emberek az ukrán menekültekkel szemben.

A Globsec legutóbbi közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a szlovákok többsége negatívan viszonyul az Ukrajnából érkező menekültekhez. Magasan megelőzték a többi V4-es országot. 

A csehek, a lengyelek és a magyarok többsége "pozitívan viszonyul" az Ukrajnából érkező háborús menekültekhez. A szlovákok 52%-a azonban negatívan vélekedik ezekről az emberekről. 

A felmérés szerint a legkevésbé Lengyelországban (11%), majd Magyarországon (15%), Csehországban pedig a lakosság 25%-a látja negatívan az ukrán menekülteket - adta hírül a Startitup.

A lengyelek 85%-a pozitívan ítéli meg az ukrán menekülteket.

Az ukrán menekültek negatív megítélésének egyik fő oka az, hogy az emberek azért félnek a menekültek segítésétől, mert ezáltal az ország saját gazdasági helyzetét terhelik. Ez tükröződik abban a nézetben is, hogy milyen formában kellene támogatni a háborúban lévő szomszédokat, mivel az ország 68%-a azt szeretné, ha az Ukrajnának nyújtott támogatásokat csökkentenék. 

Ez a pozsonyi kormány működésében nem így mutatkozik meg. A felmérés szerint nem az ország területén élő szavazópolgárok elsődleges érdekében döntenek. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató