2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

"Miért nincsenek fekete játékosok az argentin válogatottban?" - tette fel a kérdést a Washington Post

Frappáns választ adott a jobboldali argentin párt...

Az amerikai lap az alábbi kérdést tette fel:

Miért nincs több fekete játékos Argentína válogatottjában a világbajnokságon?

Argentína sokkal sokszínűbb, mint azt sokan gondolnák - de a mítosz, hogy egy fehér nemzetről van szó, továbbra is tartja magát - írja a lap.

Ahogy a szurkolók nyomon követik Argentína sikereit az idei világbajnokságon, felmerül egy ismerős kérdés: Miért nincs több fekete játékos az argentin csapatban? Szöges ellentétben más dél-amerikai országokkal, például Brazíliával, az argentin labdarúgó-válogatott a fekete bőrűek képviseletét tekintve elhalványul - olvasható a cikkben.

"A megfigyelés nem új keletű. 2014-ben a megfigyelők azzal dobálóztak, hogy még a német labdarúgó-válogatottban is volt legalább egy fekete játékos, míg Argentínában úgy tűnt, hogy az akkori világbajnoki döntőben egy sem. 2010-ben az argentin kormány nyilvánosságra hozott egy népszámlálást, amely szerint 149 493 ember, vagyis az ország jóval kevesebb mint egy százaléka volt fekete. Sokak számára ez az adat megerősíteni látszott, hogy Argentína valóban fehér nemzet."

Komoly fejtegetésbe kezdett a cikkíró:

"Egy másik mítosz azt állítja, hogy a 19. századi háborúk okozta magas fekete férfihalálozás miatt a fekete nőknek Argentínában nem volt más választásuk, mint európai férfiakkal házasodni, együtt élni vagy kapcsolatot létesíteni - ami a fekete emberek "eltűnéséhez" vezetett. A több generáción át tartó keveredés, azaz a fajok keveredése, a feltételezések szerint szedte áldozatait, és egy fizikailag könnyebb és fehérebb népességet hozott létre. Ebben az elbeszélésben a fekete nők csupán áldozatai voltak egy elnyomó rendszernek, amely életük minden aspektusát diktálta."

Arról is írtak, hogy 

Argentína 1853-ban az ország nagy részén, 1861-ben pedig Buenos Airesben eltörölte a rabszolgaságot. A rabszolgatartás történetével a háta mögött Argentína vezetői a modernizációra összpontosítottak, és Európára, mint a civilizáció és a haladás bölcsőjére tekintettek. Úgy vélték, hogy ahhoz, hogy csatlakozhasson Németország, Franciaország és Anglia soraihoz, Argentínának ki kell szorítania fekete lakosságát - mind fizikailag, mind kulturálisan.

Azonban egy frappáns válasz mindennél többet ér

Az egyik argentin párt (La Libertad Avanza) válaszolt a felvetésre:

The Washington Post: "Miért nem szerepel Argentína több fekete bőrű játékos a világbajnoki keretben?"

Argentína jobboldali pártja, a La Libertad Avanza:

"Mert mi egy ország vagyunk, nem egy Disney-film"

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató