2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Musk: a Twitter munkatársai tudták, hogy Trump nem sértette meg a szabályzatot, mégis kitiltották

A Twitter véglegesen felfüggesztette Donald Trumpot a január 6-i capitoliumi zavargást követő napokban, még akkor is, amikor az alkalmazottak egymás között elismerték, hogy nem volt jogos okuk a hivatalban lévő amerikai elnök kitiltására – derül ki a Bari Weiss újságíró által átnézett belső kommunikációból.

A Twitter-akták ötödik részletét a platform vezérigazgatója, Elon Musk is jóváhagyta, aki úgy reagált rá, hogy

“aktivista alkalmazottak százainak nyomására a Twitter kitiltotta Trumpot… annak ellenére, hogy ők maguk is elismerik, hogy nem sértette meg a szabályokat”

Miközben a Weiss által hétfőn közzétett adatok, a Twitter munkatársai közötti üzenetek széleskörű nyugtalanságról árulkodnak, hogy Trump “a szabályok megsértése nélkül próbál meg felbujtást kelteni”, általános egyetértés mutatkozott abban is, hogy az akkori elnök valójában nem “uszított erőszakra” – még “kódolt” módon sem – a “Stop the Steal” tüntetés napján és környékén írt tweetjeivel.

A Twitter több száz alkalmazottja mindazonáltal nyílt levelet írt alá a Washington Postnak, amelyben azt követelték Jack Dorsey vezérigazgatótól, hogy tiltsa ki az elnököt a platformról, és egészen odáig mentek, hogy azt állították, munkáltatójuk szerepet játszott abban, amit Joe Biden megválasztott elnök és a médiája már “lázadásnak” nevezett.

 Vijaya Gadde jogi, politikai és bizalmi vezető állítólag megragadta valakinek azt a felvetését, hogy Trump technikailag ártatlan tweetjei “kódolt további erőszakra való felbujtásként” értelmezhetők. Ugyanakkor a platform “skálázott végrehajtó csapatának” tagjai a Weiss által közzétett üzenetek szerint úgy tűnt, hogy támogatták azt az elképzelést, hogy Trump “egy terrorista csoport vezetője, aki a christchurchi lövöldözőhöz vagy Hitlerhez hasonló erőszakért/halálesetekért felelős, és ez alapján és a tweetjeinek összessége alapján tiltani kellene”.



Egy feszült munkatársi értekezletet követően a Twitter állítólag bejelentette Trump végleges felfüggesztését “a további erőszakra való felbujtás kockázata miatt”. Valódi Twitter-szabályt nem szegett meg, különösen, ha figyelembe vesszük a politikai szereplőknek a közérdek nevében biztosított mozgásteret.

 Az akkori vezérigazgató Parag Agrawal megjegyezte Peiter “Mudge” Zatko biztonsági vezetőnek, hogy “a központi tartalommoderálás IMO mostanra elérte a töréspontot”.

Weiss és társai a Twitter Files riportereit Musk választotta ki, hogy elemezzék a belső kommunikációt, amely a Hunter Biden laptopos történetének Twitter általi elhallgatásához és Trump kitiltásához vezetett. Musk a Covid-19-en az alternatív nézetek elhallgattatásával kapcsolatos leleplezéseket is ígért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató