2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nem fogják vissza magukat a magyarok karácsonykor, sokan hitelből vesznek ajándékot

Sokan fedezik hitelből a karácsonyt, derül ki a Magyar Bankholding friss kutatásából. A megkérdezettek 83 százaléka hitelkártya keretéből fedezi az ünnepi kiadásokat. A legnagyobb arányban illatszereket, okostelefont és ruhaneműt vásárolnának hitelből. Megnőtt az online értékesítések száma is. Karácsonyfát viszont kevesebben vettek, mint egy éve ilyenkor - hangzott el az ATV Híradójában.

A fenyőfaárusok már most kint vannak és hiába rendelkeznek széles választékkal a fákat illetően, kevés komoly vásárló akad Óbudán. Az árusok bíznak benne, hogy nagyobb lesz a kereslet. 

Egy Somogy megyei őstermelő azt nyilatkozta az ATV Híradó stábjának, hogy idén muszáj volt árat emelnie, mert jelentősen megnőttek a költségei: például a benzinár miatt drágább lett a szállítás, így a tavalyi évhez képest most 10-15 százalékkal kér többet egy fáért. Mint mondta, a lucfenyő métere 5-6 ezer forint között mozog. Majd azt is elárulta, hogy idén leginkább az 1-1,5 méter közötti fákat keresik.

A legtöbb üzletben azonban már beindult a karácsonyi roham. Napközben például egy belvárosi elektronikai üzletben is kígyóztak a sorok. Sokan már az ajándékokat rakták a kosarukba, azonban vannak olyanok, akik idén sokkal spórolósabbak.

Az elektronikai üzletekben már hitelfelvételi pult is található, és úgy tapasztalják az alkalmazottak, hogy a karácsonyi ünnepek előtt sokan igényelnek áruhitelt. Egy friss kutatás szerint a magyarok a karácsonyi ajándékokra átlagosan 47 500 forintot szánnak. 

Azonban egy másik kutatásból az is kiderült, hogy 83 százalékuk hitelkártya keretből fedezi az ünnepi kiadásait. A középkorúak 39 százaléka pedig a megtakarításából költ, ezzel szemben a fiatalabbak 100 százalékban hitelből vásárolnak.

A szakértő szerint a stressz is hozzájárulhat a drága költekezésekhez, így a hitelfelvétel előtt óvatosságra int.

Az ATV kérdésére egy hitelszakértő elmondta, mindenképpen érdemes rászánni azt a 5-10 percet, amíg szétnéz az ember, hogy valóban itt vásárolja meg jó áron a terméket, valóban nincs olcsóbb hitel a piacon, hiszen most az áruhitelek között van 0 és akár 40 százalékos THM-s hitel is.

A szakemberek az igazán nagy karácsonyi vásárlási rohamra hétvégén számítanak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató