2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kína üzent az EU-nak: Vegyetek példát Magyarországról!

A kormány igyekszik „visszaterelni” az Európai Unió és Kína kapcsolatát a „kudarcot vallott szankciók” helyett a partnerség útjára – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A kormány szorgalmazza, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az Európai Unió (EU) között – írta a külgazdasági és külügyminiszter kedden közösségi oldalán. Szijjártó Péter közölte: videótárgyalást folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, akivel – mint megjegyezte – már több mint nyolc éve ismerik egymást, és viszonylag ritkák az ilyen hosszú munkakapcsolatok a jelenlegi világpolitikában.

„Mindig jól megértettük egymást, mindig a kölcsönös tisztelet alapján tárgyaltunk egymással, és ha tárgyszerűen tekintünk végig az elmúlt nyolc év kínai-magyar együttműködésen, akkor azt egyértelmű sikertörténetnek nevezhetjük” – fogalmazott a külügyminiszter. Hozzátette:

mára Magyarország lett a kínai vállalatok első számú beruházási célpontja Közép-Európában,

így „sikeresen kerülhetjük el” az európai gazdaságot sújtó recessziót. Mint hangsúlyozta: a kormány igyekszik „visszaterelni” az Európai Unió és Kína kapcsolatát a „kudarcot vallott szankciók” helyett a partnerség útjára.

„Szorgalmazzuk, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az EU között. Ahogy a Covid enged a szorításából, úgy indulnak újra a légi járatok hazánk és Kína között, így Budapestről Sanghaj, Csungking és Tiencsin is elérhetőek már. Vang Ji kollégám eddig is nagyon sokat tett a magyar-kínai kapcsolatok fejlesztéséért, amiért hálás vagyok neki, hiszen Magyarország nagyon sokat profitált ebből” – írta Szijjártó Péter.

Kínai külügyminiszter: Tanulj Magyarországtól, EU!

A Politico szerint nem véletlen, hogy a két külügyminiszter találkozójára éppen a héten került sor: az EU ugyanis éppen a héten jelentette be, hogy 10 milliárd eurós fejlesztési programot szán Dél-Kelet-Ázsiába.

A portál tájékoztatása alapján Vang világosan ki is mondta, hogy az EU-nak Magyarországtól kéne tanulnia. A kínai külügyminiszter arról beszélt, hogy Kína reméli, hogy az EU és tagállamai olyanok tudnak lenni, mint Magyarország, és Kína fejlődését és megfiatalodását objektív és barátságos módon tudják szemlélni.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató