2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Putyin: az EU vezetői hagyják, hogy az USA lábbal tiporja el őket

Az EU jelenlegi gazdasági gondjai és az Egyesült Államok Európával szemben tanúsított barátságtalan magatartása egyenes következménye az unió vezetői által tanúsított gyengeségnek – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. A megjegyzéseket az orosz stratégiai fejlesztési és nemzeti projektek tanácsának ülésén tette.

“Ma maguk az uniós hatóságok mondják, hogy fő partnerük, az USA politikája közvetlenül Európa dezindusztrializációjához vezet. Még amerikai főuruknál is próbálnak panaszkodni emiatt. Néha még a neheztelés szavai is elhangzanak: “Miért teszitek ezt velünk?”.
 
SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI: “MIT VÁRTATOK?”. MI TÖRTÉNIK MÉG AZOKKAL, AKIK HAGYJÁK, HOGY LÁBBAL TIPORJÁK ŐKET?“- MONDTA PUTYIN.

A hónap elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megkongatta a vészharangot az amerikai gazdaságpolitika miatt, és arra sürgette az EU-t, hogy “lépjen fel”, ha versenyezni akar az amerikai kormány által támogatott zöldiparral.

Von der Leyen bírálta az amerikai termékeket vásárló fogyasztóknak nyújtott adókedvezményeket, amelyeket a Joe Biden elnök által augusztusban aláírt inflációcsökkentő törvény (IRA) alapján vezettek be. Figyelmeztetett, hogy az ilyen kezdeményezések “tisztességtelen versenyhez vezethetnek, lezárhatják a piacokat, és ezáltal feldarabolhatják a kritikus ellátási láncokat”.

 Más vezető uniós tisztviselők többször is aggodalmuknak adtak hangot a közelgő recesszió és a potenciális, évtizedekig tartó dezindusztrializáció miatt. Október elején Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta, hogy hacsak Brüsszel nem hozza valahogy rendbe a helyzetet a magasra szökő energiaárakkal, akkor “az európai kontinens masszív dezindusztrializációját kockáztatja, és ennek hosszú távú következményei valóban nagyon mélyek lehetnek”.

Az EU gazdasági válsága nagyrészt a blokk saját intézkedéseiből fakad, amiért az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországot vette célba szankciók ezreivel – jegyezte meg Putyin.


“Pontosan mit ért el maga Európa a korlátozások bevezetésével? Először is, példátlanul, ahogy a közgazdászok mondják, megugrott az infláció saját otthonukban, az eurózónában. Novemberben az eurózóna egészében 10%-ot tett ki, egyes országokban pedig extrém, 20% feletti, sőt 25%-os értékeket mutattak ki” – jegyezte meg Putyin.

Ugyanakkor a kollektív Nyugat, Oroszországgal ellentétben, továbbra is arra törekszik, hogy minden erőforrást magához ragadjon – jelentette ki az orosz elnök. “A nyugati országokkal ellentétben Oroszország segíti Afrika, Ázsia és más régiók legszegényebb államait, ahova élelmiszert és más javakat szállít” – mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató