2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

Nincs veszélyben a hétfői megállapodás: elálltak a lengyelek a vétótól

Érvényben maradhat a „megadeal”, melynek értelmében az EU-s kormányfők elfogadhatják a magyar helyreállítási tervet.

Lengyelország elállt a belengetett vétótól a globális minimumadó ügyében, derül ki a Politico brüsszeli lap csütörtöki, az uniós csúcsot követő élő közvetítéséből. 

Ez a fejlemény a Magyarországnak járó uniós forrásokat is kedvezően érinti. Ismert: hétfő este Brüsszelben a Coreperen, azaz az uniós tagállamok EU-hoz akkreditált nagyköveteinek értekezletén „megadeal” született: csomagban megállapodtak az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatásról, a globális minimumadóról, Magyarország helyreállítási tervének elfogadásáról és a kondicionalitási eljárásról. Hazánk elállt a két fenti ügyben belengetett vétótól, amiért cserébe a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, és 10 százalékkal csökkentették a három operatív programban (IKOP+, KEHOP+, TOP+) a vállalások teljesüléséig felfüggesztendő források arányát.

Szerdán azonban Lengyelország jelezte: nem hagyják jóvá a csomagot, mert fenntartásaik vannak a globális minimumadóval kapcsolatban. Csütörtök délután azonban elállhattak a blokkolástól, legalábbis erről beszélt a Politicónak három diplomata.

Az értesülést pár perce a Reuters is megerősítette.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató