2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukránok: az oroszok le akarják rohanni Kijevet

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint az oroszok mintegy 200 ezer új katonát képeznek ki, és nincs kétsége afelől, hogy ismét Kijev ellen fognak indulni – mondta a The Economistnak adott interjújában.



Az orosz mozgósítás működött. Nem igaz, hogy a problémáik olyan szörnyűek, hogy ezek az emberek nem fognak harcolni. Háborúba fognak menni. A cár azt mondja nekik, hogy menjenek háborúba, és ők háborúba mennek – mondta Zsaluzsnij.

Tanulmányoztam a két csecsen háború történetét – ugyanez volt a helyzet. Lehet, hogy nem olyan jól felszereltek, de még mindig problémát jelentenek számunkra. Becsléseink szerint 1,2-1,5 millió fős tartalékuk van…- mondta.

Az oroszok mintegy 200 ezer új katonát képeznek ki. Nincs kétségem afelől, hogy ismét elindulnak Kijevbe

– jegyezte meg.

Konkrétan, már januárban, de valószínűleg tavasszal Oroszország nagyszabású offenzívát indíthat a Donbasszból, délről vagy akár Belaruszból.

Az orosz erők igyekeznek majd visszaszorítani az ukrán erőket, és akár egy második kísérletet is tehetnek Kijev elfoglalására.

A kiadvány szerint Zaluzsnij tábornok Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Olekszandr Szirszkij tábornokkal, a szárazföldi erők parancsnokával együtt figyelmeztetett az ukránok előtt álló kritikus néhány hónapra.

AZ UKRÁNOK FŐPARANCSNOKA MEG VAN GYŐZŐDVE ARRÓL, HOGY AZ OROSZOK ÚJ ERŐFORRÁSOKAT KÉSZÍTENEK ELŐ VALAHOL AZ URÁLON TÚL, AKÁRCSAK A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN.

“A lőszerek készülnek, nem túl jól, de mégis. Nem lesz olyan erőforrás, mint amilyen a két év fegyverszünet alatt lehetett volna. Pocsék lesz, és a harcképesség nagyon-nagyon alacsony lesz, még ha újabb egymillió embert toboroz is a hadseregbe, hogy hullákat dobáljon, mint Zsukov (egy szovjet II. világháborús parancsnok) tette, akkor sem hozza meg a kívánt eredményt.”.

Nyugati források szerint az orosz erők parancsnoka, Szergej Szurovikin tábornok mindig is több éves hosszúságúnak tekintette az ukrán konfliktust.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tábornokai kitartanak a mozgósított tartalékos csapatok kiképzése és bevetése mellett, valamint az ipar átállítása mellett, hogy segítsék a hadsereget – beleértve, ahogy az ukrán parancsnokok mondják, a tüzérségi lövedékek gyártását.

Megjegyzik, hogy a háború befagyasztása megismételné a 2022. február 24-i inváziót megelőző három év hibáját: “Ez idő alatt Putyin vég nélkül beszélt a nyugati vezetőkkel, akik elnézőek voltak vele, miközben a hadsereget az invázióra készítette fel”.

Zaluzsnij megjegyezte, hogy Ukrajnának fogytán van a meglévő védelmi rendszerekhez szükséges lőszere.

Az amerikai Patriot rendszerek, amelyek hamarosan megérkeznek Ukrajnába, hatalmas lökést adnak az ukrán erőknek, de időbe telik majd a katonák kiképzése a használatukra. A kiadvány megjegyezte, hogy a Patriotot már hónapokkal ezelőtt le kellett volna szállítani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató