2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Biden elnézést kért Afrikától a rabszolgaságért

Az Egyesült Államok 55 milliárd dollárnyi állami beruházást ígért emellett Afrikának.

z amerikai kormány 55 milliárd dollár befektetést tervez végrehajtani Afrikában a következő három évben a Kongresszussal együttműködve – olvasható a csütörtökön zárult Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozó után kiadott fehér házi közleményben. Az éves csúcstalálkozó eredményeit összegző dokumentum kiemeli, hogy a háromnapos magasszintű találkozókon született megállapodások végrehajtására különleges elnöki megbízottat is kineveznek.

A megállapodások között szerepel egy 21 milliárd dolláros hitelcsomag az afrikai országok gazdasági kilábalásának és ellenállóképességének erősítésére. Ezt a Nemzetközi Valutaalapon keresztül teszi elérhetővé az Egyesült Államok az alacsony és közepes jövedelmű országok számára.

Az afrikai egészségügyi dolgozók helyzetét hivatott javítani egy összesen négymilliárd dolláros befektetési csomag, amelyet 2022 és 2024 között hajtana végre az amerikai kormányzat kongresszusi felhatalmazással. A csúcstalálkozón bejelentették, hogy élelmiszerbiztonsági stratégiai partnerséget létesítenek az Egyesült Államok és az Afrikai Unió között, amely az élelmiszerellátás stabilitását és a piacok diverzifikációját javítaná. Emellett Joe Biden elnök közölte, hogy az Egyesült Államok újabb, kétmilliárd dolláros humanitárius vészhelyzeti segélyt nyújt Afrikának.

Külön találkozón tárgyaltak az afrikai demokratikus politikai átmenet támogatásáról, amelyre az Egyesült Államok a következő három évben 75 millió dollárt szánna. A keretből kormányzatok, valamint helyi civilszervezetek részesülhetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a demokráciák visszacsúszását a tekintélyelvűségbe. Joe Biden a csúcstalálkozó keretében tartott beszédében

szerdán bocsánatot kért az afrikai országok vezetőitől a rabszolgaság egykori intézménye miatt.

Úgy fogalmazott, hogy az az időszak, férfiak, nők és gyerekek elrablása és az Egyesült Államokba szállítása Amerika eredendő bűne volt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató