2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szanyi kapitány: A Mol-t azonnal államosítani kell!

A volt szocialista politikus interjút adott.

„Az elmúlt hetek, hónapok egyértelműen a benzinről, a dízelről és a magyar olajvállalat a MOL- ról szóltak. Lesz-e üzemanyag, vagy nem lesz? Van sapka, vagy nincs sapka? Mára nincs sapka, de van üzemanyag. De vajon mi történt? És jó e, ha Magyarország olajellátása egy magán vállalattól függ? Erről és még sok minden másról beszélgettünk dr. Szanyi Tiborral az Igen Szolidaritás alelnökével? 

Eszes Péter: Kapitány! Maga erőteljesen kritizálta az elmúlt hetekben a MOL -t és a kormányt is az üzemanyag ellátással kapcsolatban a HIT Rádióba egyenesen önt hívták be szakértőnek, aznap éjjel, amikor visszavonták az üzemanyag ársapkát. Röviden elmondá, hogy mi az álláspontja ez ügyben?

Szanyi Tibor: Alapvetően arról van szó, hogy léteznek uniós, továbbá magyar szabályok, amelyek az ellátásbiztonságról szólnak. Ez nem tréfa. Elő vannak írva kötelező tartalékok, és számos lehetséges helyzetre kellenek forgatókönyvek, amelyeknek az a vége, hogy a kutaknál zavartalan legyen az ellátás. Lehetnek háborúk, balesetek okán is kieshetnek szállítók, útvonalak stb. léteznek műszaki zavarok, tehát megannyi problémával szemben kell felkészültnek lennünk. Ehhez képest mit láttunk? Azt, hogy a két hazai főfelelős, tehát a kormány és jogrendbe illesztett stratégiai partnere a MOL most együttesen tették fel a kezüket, hogy hát megállt a tudományuk.

E.P: Értem. És mit kellene az Igen Szolidaritás szerint, hogy ez ne így legyen?

Sz. T.: Az ISZOMM elvi éllel mondja ki, hogy a közszolgáltatási, tehát a mindenkit alapvetően érintő ágazatokban igenis kell egy-egy erős állami szereplő, amely garantőrként védi a nemzet gazdasági érdekeit. Az olajpiacon az állam éppenséggel létrehozhatna egy új céget is, hiszen az állam köti a hosszú távú szerződéseket pl. az oroszokkal, de sokkal kézenfekvőbb lenne azt a vállalatot államosítani, amelyben az állam jelenleg is résztulajdonos. Ez pedig a MOL. ...”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató