2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

A kormány tíz százalékos pedagógusbéremelést tud megelőlegezni, míg nem jönnek meg az uniós források

A belügyi tárca közleménye szerint a további tervezett béremelés már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ.

Amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó forrásokat, addig 10%-os pedagógusbéremelést tud megelőlegezni a kormány a nemzeti költségvetés terhére a mostani szankciós válságban, ezt pedig a kormány most rendeletben is rögzítette – közölte péntek este a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A tárca közleményében úgy fogalmaz: „a további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ. A kormány többször leszögezte, ahogy Magyarország megkapja a hazánknak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógusbéremelés következhet”. 

Ezért is fontos, hogy hamarosan megszülethetnek a hazánkat illető uniós forrásokról szóló megállapodások

– jelezték és úgy folytatták, a kormány terve, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80%-át.

Amennyiben megérkeznek az uniós források, a mostani bérhez képest 2023-ban a mostani 10%-os béremelés helyett 21%-os, 2024-ben 25%-os, 2025-ben pedig 29-30 %-os lehet a pedagógusbéremelés mértéke.

A pedagógusbéremelést egyedül a baloldal veszélyezteti azzal, hogy továbbra is meg akarja akadályozni, hogy hazánk megkapja a neki járó forrásokat”

– fogalmaztak.

A közleményben szerepel, hogy a mostani 10 %-os béremelés 143 146 ezer iskolai és óvodai pedagógust érint, és a kormány 67,6 milliárd forintot biztosít rá.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató