2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Orbán Viktor: Megépítjük a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékét

Fontos energetikai megállapodás született

A világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország: 

A VILÁG LEGHOSSZABB TENGER ALATTI VILLAMOSENERGIA-VEZETÉKÉNEK MEGÉPÍTÉSÉRE KÉSZÜLÜNK

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Bukarestben, mielőtt aláírták az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék országaik számára a gazdasági és energiabiztonságot. Majd kiemelte, hogy ezeknek a problémáknak a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának. „Észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázására jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték” – fogalmazott a miniszterelnök.

Vége egy korszaknak
A miniszterelnök szerint a mostani európai helyzet „olyan zavaros, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa”. Háború van a szomszédunkban, van egy súlyos energiaválság – amely nemcsak ár-, hanem ellátási válság is –, közben az egész európai gazdaságon végigsöpör az infláció, az európai vezetők úgy döntöttek, hogy szétválasztják az orosz gazdaságot és az európai gazdaságot, és ráadásul az Egyesült Államokban soha nem látott, Európát is sújtó piacvédelmi intézkedéssorozat vette kezdetét – sorolta fel Orbán Viktor.

Szerinte mindez azt jelenti, hogy véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amelyben olcsó nyersanyagot és energiát hoztunk be Oroszországból, cserében nyugati technológiát adtunk, és ez mindkét fél számára gazdasági növekedést és katonai biztonságot eredményezett.

ÚJ STRATÉGIA VISZONT NINCS, EZÉRT ALAKULT KI STRATÉGIAI VÁKUUM.

Így ebben a helyzetben a miniszterelnök szerint csak az innováció jelent megoldást, és a most bejelentett vezeték igazi innovatív beruházás. Az elsősorban szél- és napenergia-termelésből Azerbajdzsánból villamos energiát szállító, tenger alatti vezeték 1195 kilométer hosszúságú lesz, és gyors internetes adatátvitelre alkalmas optikai kábellel is összeköti majd Romániát és Georgiát, a kapacitása pedig eléri az 1000 megawattot.

A miniszterelnök felszólalásában méltatta, hogy az EU az elmúlt időszakban sok figyelmet fordított Azerbajdzsánra, fejlesztette az együttműködést, és Ilham Aliyev azerbajdzsáni államfő is nyitott volt együttműködésre:

Több mint egy évtizede tapasztalom azt, hogy Azerbajdzsánra mint megbízható partnerre mindig számíthat az Európai Unió

– fogalmazott Orbán Viktor, aki ezt követően hozzátette: nyolc év után érkezett újra Bukarestbe, és hatalmas fejlődést tapasztalt, amely meglátása szerint indokolttá tette Románia tagságát a schengeni övezetben, ám szerinte a minap „az Európai Unióban még hibás döntést hoztunk”, és ezt korrigálni kell – Romániát fel kell venni a szabad mozgást biztosító övezetbe.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató