2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hallotta azt a viccet, hogy a Direkt36 független oknyomozó oldal?

Decemberben a régi indexesek blogja, a Telex bejelentette, hogy a most induló „oktatási” projektjüket az amerikai DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) – amely az amerikai külügyminisztérium alá tartozik – közel 300 millió forinttal támogatja. Mindez az összeg azonban messze nem a teljes külföldi támogatásuk. Ugyanis a Direkt36 nevű partneroldaluk hosszú évek óta Soros-pénzekből él– számolt be az Origo.

A Wikipedia szerint 2014 júliusában létrehozott, 2015-től írásokat publikáló Direkt36 úgynevezett „tényfeltáró” oldal, amely rendszeresen foglalkozik titkosszolgálati, nemzetbiztonsági kérdésekkel, általában különböző külföldi érdekeket képviselve és a magyar szerveket támadva. Az Origo szerint ezek után nem meglepő, hogy döntő részben a lap finanszírozása is külföldről történik, ráadásul kollégáikat többnyire külföldön képzik.

A lap szerint 2015 márciusában kikerült az OSF, azaz Soros Nyílt Társadalom Alapítványának logója a Direkt36 oldalára, a „támogatás” felirattal.  Ráadásul a Direkt36 bemutatkozásából kiderül, hogy írásaikért a partneroldalak (korábban a 444, jelenleg a Telex) is fizetnek nekik, azaz közvetett módon így is külföldi pénzek gurulhatnak hozzájuk. Hogy a balliberális kereszthitelesítő kör bezáródjon, érdemes megjegyezni, hogy a 2017-es beszámolójuk szerint publikációs partnerük volt a külföldi tulajdonú RTL Klub, a német Krautreporter, illetve a Forbes Magazin is. Egy angol nyelvű oldal alapján – amelynek a főszerkesztő nyilatkozott – egyes médiumok az általuk folytatott kutatásokért fizetnek a Direkt36-nak.

Az Origo szerint nem aprópénzről van szó: az említett 2017-es évben– tehát mikor csupán két éve publikált az oldal– az Open Society 7,27 millió forinttal támogatta az oldalt, miután az azt megelőző évben már fizetett 13,6 millió forintot arra a célra, hogy felépítsenek egy adatbázist a nekik adományozók névsorából, és kommunikációs csatornákat hozzanak létre hozzájuk.

A lap arról is ír, hogy 2018-ban visszakereshető módon is nagy erőforrásokat vetett be Magyarországon a Soros-hálózat a kormányváltás érdekében. Ennek egyik eszköze a kormánnyal szembeni médiatámadások fokozása volt. A magyar kormányt gyakran támadó Direkt36 kétszer is kapott pénzt az OSF-től, összesen 95 ezer dollárt, tehát több tízmillió forintot. Az OSF honlapja szerint ebből jutott a Direkt36 középtávú fenntarthatóságának biztosítására a támogató bázis megerősítése révén. Mivel a Direkt36 oldalán most is szerepel a Soros-féle alapítvány neve, vélhetően jelenleg is támogatják tevékenységüket.

Mindemellett Panyi Szabolcs megkapta a szintén a milliárdos által finanszírozott Transparency International díját is. Szintén gyakoriak a Direkt36 munkatársainál a tengerentúli képzések. Az elmúlt években Panyi Szabolcs, Szabó András és Galavits Patrik is részt vettek ilyeneken, mindhárman az amerikai külügyminisztérium szervezésében– jegyzi meg összefoglalójában az Origo.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató