2023. február 02. - Aida, Karolina
EUR : 390.13
USD : 358.48
Időjárás ikon

Ismét bezár a Miskolctapolcai Barlangfürdő

A városvédelmi alapból finanszírozzák a veszteségesnek nevezett fürdő nyitvatartását.

Október 3-a volt a "fekete hétfő" Miskolctapolca életében. Valóságos sokként érte a szállásadókat és a vendéglátókat az aznapi bejelentés, hogy az energiaválságra hivatkozva bezárják a Miskolctapolca Barlangfürdőt. A hír hatására a korábban oda készülő vendégek sorra mondták le szállásfoglalásaikat a környékbeli szállodákban, panziókban. Október 10-étől, a bezárás tényleges napjától kezdve pedig egy időre lényegében kiürült Miskolctapolca - írja a Boon.hu.Még folyamatos a nyitvatartás
 
A tetszhalott állapot egészen október 28-ig tartott, a helyi vállalkozók, a megyei iparkamara és az önkormányzat együttműködése eredményeként ekkor nyitott újra a barlangfürdő, a város egyik elsőszámú idegenforgalmi vonzóereje. Az volt a megegyezés, hogy Miskolc a városvédelmi alapból finanszírozza a működés költségeit, a vállalkozók pedig a Miskolci Fürdők Kft.-vel kötendő egyedi megállapodások révén anyagilag járulnak hozzá a Barlangfürdő nyitvatartásához.

A barlangfürdő működtetésének sarokpontja kétségtelenül a pénz. A város megelőlegezte lényegében megelőlegezte az újranyitás és működtetés költségeit, de fontos lenne, hogy befolyjon a szállásadók, vendéglátók által ígért összeg is.  

A miskolci közgyűlés legutóbbi ülésén hangzott el, hogy eddig mindössze 4,5 millió forint folyt be a vállalkozások által ígért összegből, amely ennek többszöröse volt. Azt is megtudhattuk, hogy a barlangfürdő az ősz folyamán mintegy 65 millió forint veszteséget termelt, amit egyelőre az üzemeltető Miskolc Fürdők Kft.-nek, illetve a városvédelmi alapnak kell lenyelnie.

Az újabb bezárás az biztos

A jelenleg érvényes döntés a barlangfürdő január 8-ig történő nyitva tartásáról szól. Utána két hétre biztos, hogy bezár a fürdő, és befejezik az őszi zárvatartás idején megkezdett karbantartási munkálatokat. Hogy utána lesz-e újranyitás, arról ma még korai lenne beszélni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató