2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Lemondásra szólította fel Pintér Sándort a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Ne legyen az oktatás irányítója, aki a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozókat „Sancho Panzának” tekinti – írja a szakszervezet a nyílt levelében a belügyminiszternek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szombati rendkívüli kongresszusa felszólította Pintér Sándort, hogy „mondjon le tisztségéről a közoktatásban tisztségéről a közoktatásban való teljes járatlansága és alkalmatlansága miatt”. A nyílt levelükben azt írták, a kezdettől követelik önálló oktatási minisztérium felállítását, amely az oktatás egészét – óvodától a szakképzésen át a felsőoktatásig – magában, emellett azt is, hogy a minisztérium élén hozzáértő oktatási szakember legyen.

„Az oktatáshoz értő, elhivatott szakemberre van szükség ahhoz, hogy a XXI. század kihívásaihoz alkalmazkodni képes iskolák álljanak a tanulók és a szülők rendelkezésére – bennük társadalmilag anyagilag megbecsült, maximális szakmai támogatással segített pedagógusokkal” – fogalmaznak, majd azzal folytatják, hogy Pintér sem az oktatáshoz, sem az oktatásirányításhoz nem ért, amit bizonyít az is, ami „a pénteki – hamisan – konzultációnak nevezett eseményen elhangzottak”.

A PDSZ felettébb aggályosnak ítéli meg az ott ismertetett terveket a közoktatásban bevezetendő új bérrendszerről, a belügyi elvárosokról, a rendőri „problémakezelésről”, majd kitérnek arra, hogy a tízszázalékos béremelés a sztrájkkövetelésektől messze elmarad, az inflációt sem követi.

Kitérnek arra, hogy nemcsak a bérrendezés és a munkaterhek csökkentésének elmaradása a problémájuk.

Szerintük olyan ember ne legyen a közoktatás vezetője, akinek elvárásaiban nyoma sincs semmiféle tartalmi elemnek, csak ellenőrzésekről, “feladatszabásról”, kontrollról, »oktatási felügyeletről” rendelkezik, láthatóan pedagógiai kifejezéseket nem ismer, és azok iránt nem is érdeklődik. Aki a szakemberhiányt óraadók létszámának jelentős növelésével gondolja orvosolni, annak fogalma sincs arról, hogyan működik egy közoktatási intézmény, mi a pedagógus munkája – írják, majd arra utalnak, hogy a szakmájuktól távol áll Pintér fogalomrendszere, sértő hangvétele és stílusa.

Ne legyen az oktatás irányítója, aki a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozókat „Sancho Panzának” tekinti! Viszont érdekesség, hogy a levél utolsó mondatában már nem a miniszterségről történő lemondást követelik, hanem „csupán” azt, hogy a közoktatás irányításáról mondjon le Pintér.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató