2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

"Mocskos fehér!" - Fehérellenes rasszista szidalmak özöne érte a francia kapust a világbajnoki döntő vereség után

Hugo Lloris francia kapust "mocskos fehérnek" bélyegezték Franciaország Argentína elleni vereségét követően a labdarúgó-világbajnokság döntőjében

Lloris fehérellenes rasszizmus áldozata lett a francia válogatott Argentína elleni büntetőkkel elszenvedett vereségét követően.

Mint ismert, Franciaország 4-2-es vereséget szenvedett büntetőkkel a világbajnokság fináléjában, miután a mérkőzésen kétszer is vesztes állásból jöttek vissza. A hosszabbítás után 3-3-as döntetlent ért el a csapat Argentínával szemben, köszönhetően a szupersztár csatár, Kylian Mbappé klasszis teljesítményének.

A csatár hőstettei azonban hiábavalóak voltak, mivel két francia játékos is kihagyta a pontrúgást, így egyre nagyobb nyomás nehezedett Llorisra a szétlövésben, ahol a francia kapus nem tudta megakadályozni, hogy Argentína története során harmadszor is megnyerje a labdarúgás legrangosabb tornáját.

A mérkőzést követően Lloris-t a közösségi média több száz felhasználója mocskolta, akik vitriolos szidalmakat szórtak a labdarúgóra, és gyakran használták a "sale blanc", azaz "mocskos fehér" kifejezést.



"Egyedül a fehér (ember), aki nem végezte el a munkáját. Baszd meg, Lloris!" - írta az egyik felhasználó.

"Lloris 3 gólt kapott és 0 büntetőt fogott meg. Mocskos Fehér" - tette hozzá egy másik.

"Ha nem lenne fehér, esküszöm, soha nem viselte volna a mezt. Ez a fickó túl rossz" - írta egy harmadik a francia kapust célozva, míg egy másik egyetértett vele: "Csak azért kapta meg (a mezt), mert fehér".

"Az egyetlen fehér a csapatban Lloris, és miatta veszített Franciaország" - állította egy másik.

Egyikük "kibaszott rasszistának" és a "világ legrosszabb kapusának" nevezte Llorist, majd célba vették a fehérek menedzserét, Didier Deschamps-t is, akit "mocskos terroristának" neveztek.



A beszámolók szerint a meccs után rasszista szidalmakat kaptak még a fekete játékosok, Kingsley Coman és Aurélien Tchouaméni is, akik mindketten döntő fontosságú büntetőket hibáztak Franciaország számára a szétlövésben.

A mindkét oldalról elhangzott megdöbbentő megjegyzések jól mutatják, hogy a multikulturális Franciaországban milyen mélyen megosztott a helyzet.

A francia hatóságok egyelőre nem tettek jelentést az incidensekről.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató