2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Tageszeitung: Magyarország úttörő a menekültek jogainak leépítésében

A német lap szerint a magyar hatóságok a menekülteket étel és víz nélkül tartják fogva, mielőtt kitoloncolják őket.

A Frontex a határok zárva tartásával megsérti az emberi jogokat, magyarországi működése pedig az egyik példa arra, hogy a szervezet ignorálja az emberi jogi figyelmeztetéseket – olvasható a Die Tageszeitung cikkében. A Lighthouse múlt héten közzétett képein láthatók a Szerbiával közös határon felállított hajókonténerek, ahol a jelentés szerint a menekülteket étel és víz nélkül tartják fogva, illetve

néha paprikaspray-vel támadnak rájuk, mielőtt buszokkal kitoloncolják őket.

A cikk szerint Magyarország úttörő a menekültek jogainak leépítésében. Emlékeztetnek: 2015-ben az ország a külső határokon úgynevezett tranzitzónákat hozott létre az internálásra, amelyeket csak „visszafelé”, azaz vissza Szerbiába lehetett elhagyni. És mivel szinte minden, – amit Orbán Viktor a helyzet kezelésére kitalált – sértette az uniós jogot, Magyarországot többször is elítélték – írja a Tageszeitung.

„Magyarország menekültügyi szabályai sértik az uniós jogot”

Később a Frontex saját konzultációs fóruma is azt írta, hogy ha az ügynökség nem tudja garantálni a menekültek jogainak tiszteletben tartását, akkor azt javasolja, hogy „függesszék fel a magyar-szerb határon folytatott operatív tevékenységet”. Fabrice Leggeri, a Frontex akkori igazgatója, ezt elutasította. 2017. február 1-jén azt írta a konzultációs fórumnak, hogy a magyarországi misszió nem ér véget.

Elmondta, hogy „csak egy eset” volt „a Frontex által koordinált tevékenységek keretében” állítólagos bántalmazásról. A magyar hatóságok lezárták a nyomozást, mert „nem volt bizonyíték a törvénysértésre”. A cikkben azt írják: 2020 decemberében az Európai Bíróság kimondta: Magyarország menekültügyi szabályai sértik az uniós jogot. Az ország a menedékkérelmek engedélyezésére vonatkozó kötelezettsége ellenére járt el, ráadásul a Szerbiába való visszatoloncolások jogszerűtlenek voltak – olvasható a német lap hasábjain.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató