2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az EP nyilvános meghallgatásra hívta Elon Muskot

Az Európai Parlamentnek nem tetszik, hogy most már van egy közösségi portál, ami nem kizárólag a baloldalt szolgálja ki, be is indították a “demokratikus” gépezetet a Twitter új tulajdonosával szemben, és egy nyilvános meghallgatásra hívták be Elon Muskot. Megjegyzendő, hogy mikor a Trump-adminisztráció alatt hasonló eset történt Mark Zuckerberggel a facebook-cenzúra kapcsán, a fősodratú média világszerte diktatúrát kiáltott.

Roberta Metsolának, az EP elnökének hétfői keltezésű meghívólevele szerint az uniós testület “őszinte eszmecserét” akar folytatni a milliárdossal – közölte az elnök szóvivője. A Twitter  “nem válhat akaratlanul a gyűlöletbeszéd, a választási beavatkozás és a félretájékoztatás előmozdítójává” – áll a levélben. Musk október végén vásárolta meg az óriáscéget, azóta az Európai Unió többször felhívta a figyelmét, hogy erősítse meg a felhasználói gyűlöletbeszédtől, félretájékoztatástól és más ártalmas tartalmaktól való védelmet a mikroblogon, hogy elkerülhesse az uniós jogszabályok megsértését.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hétfői Twitter -üzenetében azt írta, hogy a “platformok nem változtatgathatják csak úgy politikájukat”, a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény egyértelmű szabályokat határoz meg. Hozzátette, hogy a törvényt legkésőbb jövő év szeptember 1-jétől alkalmazni kell, és kérte a szolgáltatókat, hogy még a határidő előtt tegyenek meg mindent a jogszabálynak való teljes megfelelés érdekében.

Egy nappal azután, hogy a Twitter felfüggesztette több olyan ismert újságíró fiókját, aki nemrég Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak, Vera Jourová, az értékekért, az átláthatóságért és a jogállamiságért felelős uniós biztos múlt pénteken figyelmeztette a tulajdonost. Hangsúlyozta, hogy az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye előírja a médiaszabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató