2023. február 04. - Csenge, Ráhel
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon

Soros György megvadult: Újabb vadliberális lapot indít Magyarországon

Az elmúlt hetekben derült ki, hogy a régi indexesek új blogja, a Telex 300 millió forintnyi dollárt kap az Egyesült Államokból, gyakorlatilag az amerikai külügyminisztériumtól. Most az amerikai kormány Soros Györggyel összefogva egy újabb „független” médiumot akar elindítani Magyarországon, Internews néven.

Bár az Internews vállalt céljai között szerepel a szokásos „független média támogatása” fordulat, ez azonban gyakorlatuk szerint a kormánnyal szemben ellenséges, vállaltan a balliberális politikai erőket támogató médiumokat jelent.

„A helyi hangok. Globális változás” mottóval működő Internews nevű médiumot 1982-ben hozták létre. 1986-ban jegyezték be az amerikai jog értelmében „nonprofit szervezetként” Kaliforniában, méghozzá Internews Hálózat néven. Az Internews európai verzióját 1995-ben indították, központja Londonban van. Az amerikai hálózati portál saját bevallása szerint „médiafejlesztéssel” foglalkozik egy sor országban.

2022. november 5-én jelent meg a hír, miszerint az amerikai kormány – együtt Soros alapítványával, a Rockefeller Alapítvánnyal és másokkal – új médiaszervezetet akar létrehozni Magyarországon „Internews in Hungary” néven.

Az amerikai törekvésről a jobboldali Breitbart portál is beszámolt, kiemelve, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, a Rockefeller Alapítvány és Biden-kormányzat egy Magyarországon irodát nyitó ellenzéki médiaszervezetet finanszíroz. 2022. december 6-án a Magyar Nemzet írta meg, hogy „továbbra is keresi” magyarországi főszerkesztőjét az Internews nevű, magát függetlennek nevező, de valójában a nemzetközi baloldalhoz köthető médiavállalkozás. A LinkedIn nevű közösségi álláskereső portálon is megjelent hirdetésben az olvasható, hogy budapesti helyszínre szeretnének főszerkesztőt találni.

A támogatók listáján nemcsak Soros György, hanem  ott szerepel rajta a Facebook és a Google is.

Egyelőre nem adtak magyarázatot az Internews részéről arra, hogy mi szükség van számos más, külföldről finanszírozott dollármédium mellett egy újabbra. Az azonban már kiderült, hogy amikor dollárok gurulnak magyarországi médiumokhoz, azok kizárólag baloldali szerkesztőségekhez vándorolnak.

Bár az Internews vállalt céljai között szerepel a szokásos, „független média támogatása” fordulat, ez azonban gyakorlatuk szerint a kormánnyal szemben ellenséges, vállaltan a balliberális politikai erőket támogató médiumokat jelent. Korábban, 2016-ban ugyanis az Internews – a dollármédia támogatására – már megjelent Magyarországon: a Soros-féle alapítvány mellett ők is finanszírozták a Direkt36 nevű balliberális oldalt. A projekt akkor háromszereplős volt: a Soros-blog mellett a szintén a spekuláns által pénzelt Transparency International is részt vett benne.

 

 

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató