2023. március 30. - Zalán
EUR : 385.03
USD : 356.11
Időjárás ikon

Klímaterroristák levágták Berlin karácsonyfájának tetejét

Klímavédelmi aktivisták klímaterroristák szerdán Berlinben levágták a Brandenburgi kapu előtti téren felállított karácsonyfa tetejét, így tiltakozva az ellen, hogy a német kormány és társadalom nem veszi elég komolyan a "klímakatasztrófa jelentette fenyegetést."

A Letzte Generation, vagyis Utolsó Nemzedék nevű csoport két "aktivistája" egy mobil daruval jelent meg a 15 méter magas kaukázusi jegenyefenyőnél, és egy kézifűrésszel levágta annak felső két méterét.Mindezt a teret biztosító rendőrük szeme láttára. A rendőrök azt gondolták, hogy szerelők jöttek javítani valamit a fát díszítő fényfüzéreken. Akkor vették észre, hogy politikai akció játszódik le előttük, amikor a két nő a daru kosarára kifüggesztett egy transzparenst azzal a felirattal, hogy "Ez csak a karácsonyfa csúcsa".

A csoport az akcióról szóló közleményében az egyik "aktivistát" idézve kiemelte, hogy a tengerben úszó jéghegyekhez hasonlóan Németországban csak a klímakatasztrófa "csúcsát" látni."Miközben az egész ország azzal tölti a hetet, hogy a legnagyobb üzletekből beszerezze a legjobb ajándékokat", mások azon gondolkodnak, hogy a pusztító aszályok és áradások után honnan szereznek majd ivóvizet" - írták közleményükben.

Az "aktivisták" szerint az éghajlati összeomlás Németországban is már a küszöbön áll, de a szövetségi kormány nem tesz erőfeszítéseket az emberek védelmében.

A karácsonyfás akciót ugyanaz a csoport hajtotta végre, amelynek aktivistái pár hete a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe és kifutópályához ragasztották magukat. Hamburgban a nagyváros koncerttermében, a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben pedig két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével öntötte le Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató