2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Biden: "Ne félj, Amerika veled lesz, amíg Ukrajna létezik"

Sajtótájékoztatót tartott Biden és Zelenszkij, miután 2 és fél órát tárgyaltak.

Az amerikai elnök elmondta: 20 milliárd dollár értékben adtunk át fegyvereket Ukrajnának az orosz hadművelet kezdete óta, plusz a mai 1,8 milliárd dollár értékű csomagot. Több száz órát töltöttem európai szövetségeseimmel az Ukrajnának nyújtott segítségről tárgyalva.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a Patriot légvédelmi üteg Ukrajnába történő átadása állítólag nem jár feszültségélességgel, védelmi fegyverekről beszélünk.

"Nem beszéltünk erről a témáról az elnökkel (Zelenszkijvel), de a Patriot SAM-ot védelmi fegyverrendszernek tekintjük. Ez egy védekező rendszer, nem jár eszkalációval, hanem védekező jellegű" - mondta Biden. közös sajtótájékoztatón. 

Zelenszkij reagált:

"Mi fog történni a Patriot [rakétarendszerek] telepítése után? Utána újabb jelzést küldünk Biden elnöknek, hogy szeretnénk még több Patriotot kapni. Háborúban vagyunk. Sajnálom - nagyon sajnálom."

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy Ukrajna megnyerte a csatát Kijevért, a csatát Harkivért, a csatát Herszonért. Ukrajna nem hagyta, hogy Oroszország a maga útját járja, és megzavarta a terveit. És Zelenszkij elnök úr világosan kijelentette, hogy kész - önök készek arra, hogy tisztességes feltételekkel békét kössenek. Tudjuk, hogy Putyinnak nem áll szándékában vagy szándékában véget vetni ennek a brutális háborúnak. Az USA pedig erőfeszítéseket akar tenni annak érdekében, hogy a bátor ukrán nép továbbra is megvédje országát az agresszióval szemben.

Zelenszkij a békéről beszélt:

"Egy igazságos világ? Nem tudom. Nem tudom, mi az igazságos világ. Ez egy nagyon filozófiai leírás" - mondta a közös sajtótájékoztatón az újságírói kérdésre.
 
"Mindannyiunk számára másként néz ki az igazságos világ. Számomra, elnökként az igazságos világ azt jelenti, hogy megengedhetetlenek a hazám szuverenitását, szabadságát és területi integritását érintő kompromisszumok, az orosz agresszió által okozott károk jóvátétele" - tette hozzá.

Közben az ukrán furcsa grimaszokat mutatott:

Így folytatta Biden:

"Hogyan kellene befejezni az ukrajnai konfliktust? A háború bármelyik nap véget érhet, amikor Putyin úgy dönt, hogy kivonja csapatait Ukrajnából. De ez sem most, sem a közeljövőben nem fog megtörténni. Ezért el kell gondolkodnunk a következő lépéseken, hogyan segíthetjük Ukrajnát abban, hogy sikeres legyen a harctéren. És milyen segítséget tudnak nyújtani európai szövetségeseink. Tehát amikor Zelenszkij úr készen áll arra, hogy béketárgyalásokat folytasson Oroszországgal, hogy minden adu ász legyen nála, hogy erős pozíciója legyen a csatatéren. 
És nem szabad alábecsülnünk, hogy ez a háború milyen hatással van Oroszországra, milyen károkat okoz ez a háború. Két nappal ezelőtt maga Putyin mondta, hogy a dolgok bonyolultabbak, mint gondolta. Azt hitte, hogy meg tudja osztani a Nyugatot, a NATO-t, azt hitte, hogy az ukránok tankokkal fogadják az oroszokat, de tévedett. Mindezek alapján. Látjuk, hogy ezt a háborút nem tudja megnyerni. Ezért kell segítenünk ennek az elnöknek abban, hogy olyan helyzetbe kerüljön, hogy saját maga dönthesse el, hogyan fejezze be ezt a háborút.

Nem maradt el a Biden baki sem... Ukrajna helyett ismét Iránt említett a demens vénember:

A sajtótájékoztató végén Biden annyit mondott:

"Ne félj, Amerika veled lesz, amíg Ukrajna létezik".
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató