2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Mostantól bárki bármikor nemet válthat Skóciában

Eddig a törvényes nemváltást legalább orvosi diagnózishoz kötötték. Mostantól csak alá kell írni egy nyilatkozatot.

Ez a nap is eljött. A skót parlament megszavazta az új nemi jogi szabályozást, ami lehetővé teszi, hogy a transznemű emberek „önazonosítsanak”. Hogy mit is jelent ez az anglicizmus? 

A jogszabály lehetővé teszi a skótok számára, hogy egy törvényes nyilatkozat aláírásával megváltoztassák a törvényes nemüket, és megszünteti az orvosi diagnózis szükségességét.
Mint írta a Telegraph, az új jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy 16 és 17 évesek is nemet váltsanak. Pontosabban fogalmazva, „emellett drasztikusan, két évről mindössze hat hónapra csökkenti azt az időtartamot, amely alatt valakinek a »megszerzett nemében« kell élnie a nemváltáshoz, és lehetővé teszi, hogy most először 16 és 17 évesek kaphassanak nemi elismerési bizonyítványt.”

Azért érzik, hogy nincs teljesen rendben ez a törvény

Az Egyesült Királyság kormánya közölte, hogy fontolóra veszi a reform megakadályozását. Alister Jack, a skóciai államtitkár így nyilatkozott: „osztjuk azokat az aggodalmakat, amelyeket sokan megfogalmaznak a törvényjavaslat bizonyos aspektusaival kapcsolatban, különösen a nők és gyermekek biztonságát érintő kérdéseket illetően”.

Az elkövetkező hetekben alaposan megvizsgáljuk ezt,

valamint a 2010-es egyenlőségi törvényre és más, az egész Egyesült Királyságra kiterjedő jogszabályokra gyakorolt hatásokat – szükség esetén akár egy 35. szakasz szerinti végzéssel is, amely megakadályozza a törvényjavaslat királyi jóváhagyását”.

A skót parlament történetének legvitatottabb javaslatai ellen a határtól északra növekvő feminista mozgalom határozottan tiltakozik, mert attól tart, hogy sérti a nők és lányok jogait és biztonságát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató