2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij felszólította az amerikai kongresszust, hogy egységesen álljanak Ukrajna mögé

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a kongresszus együttes ülésén felszólította az amerikai törvényhozókat, hogy hagyjanak fel minden nézeteltéréssel és álljanak egységesen Ukrajna mögé, miközben egy 1,7 billió dolláros kiadási törvényjavaslat elfogadása mellett szólalt fel, amely 2023-ig 45 milliárd dollár katonai és egyéb támogatást tartalmaz Kijev számára.



Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke arra kérte az összes képviselőt, hogy személyesen vegyen részt a “történelmi” beszéd meghallgatásán, amelyet Zelenszkij angolul mondott el, és amelyet többször álló ováció szakított meg. A többperces taps után az egykori színész azzal nyitotta beszédét, hogy köszönetet mondott “mindazoknak, akiknek fontos a szabadság és az igazságosság”.

“NAGY ÖRÖMÖMRE SZOLGÁL, HOGY MEGOSZTHATOM ELSŐ KÖZÖS GYŐZELMÜNKET: LEGYŐZTÜK OROSZORSZÁGOT A VILÁG TUDATÁBAN” – ÁLLÍTOTTA AZ UKRÁN VEZETŐ.



Megköszönte az amerikai törvényhozóknak, hogy anyagilag és katonailag támogatják Kijevet Moszkvával szemben, de megismételte, hogy több fegyverre van szükség Oroszország legyőzéséhez a harctéren.

“VAN TÜZÉRSÉGÜNK, IGEN, KÖSZÖNJÜK… ELÉG EZ? ŐSZINTÉN SZÓLVA, NEM IGAZÁN” – MONDTA, AMIT NEVETÉS SZAKÍTOTT FÉLBE. “TÖBB ÁGYÚRA ÉS LÖVEDÉKRE VAN SZÜKSÉG”.

Zelenszkij egységre szólított fel a hatalomváltás előtt, amelynek következtében jövőre a republikánusok kerülnek a képviselőház élére. Az amerikai kongresszus nagyrészt kétpárti támogatásban részesítette az Ukrajnának nyújtott segélyeket, de a republikánusok egyre több kritikát fogalmaztak meg a kiadások mértékével és a csalások megelőzését szolgáló felügyelet hiányával kapcsolatban.

“AZ ÖNÖK PÉNZE NEM JÓTÉKONYSÁG. EZ EGY BEFEKTETÉS A GLOBÁLIS BIZTONSÁGBA ÉS DEMOKRÁCIÁBA, AMELYET A LEGFELELŐSSÉGTELJESEBB MÓDON KEZELÜNK” – MONDTA ZELENSZKIJ A KÖZÖNSÉGÉNEK, ÚJABB ÁLLÓ OVÁCIÓ KÖZEPETTE.



A hónap elején a képviselőház épphogy elutasított egy törvényjavaslatot, amely a Kijevnek nyújtott washingtoni gazdasági és katonai támogatás ellenőrzésére szólított fel. Az Ukrajnának nyújtott hatalmas mértékű amerikai katonai segélyek a jelentések szerint még a Pentagon saját bűnüldöző ügynökségét is fokozott készültségbe helyezték a feketepiaci fegyvereladások és más lehetséges csalások miatt.

Zelenszkijt szerdán a Capitoliumban üdvözölve Pelosi azt mondta, hogy a hatalmas, 1,7 billió dolláros kiadással járó törvényjavaslatot, amely 45 milliárd dollárnyi új támogatást tartalmaz Kijevnek, “remélhetőleg” a következő 48 órában elfogadják.

Korábban Zelenszkij találkozott Joe Biden elnökkel, aki megígérte neki, hogy az amerikai nép továbbra is támogatni fogja Kijevet, “amíg csak szükséges”. Amikor azonban egy riporter a közös sajtótájékoztatón arról faggatta, hogy az Egyesült Államok miért nem adhat egyszerűen azonnal “minden szükséges képességet” Ukrajnának, Biden azt mondta, hogy a Nyugat el akarja kerülni a közvetlen háborút Oroszországgal.

Moszkva többször figyelmeztette az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy az egyre modernebb és nagyobb hatótávolságú fegyverek szállítása közvetlen konfrontációhoz vezethet Oroszország és a NATO között, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy elhúzza a konfliktust és felesleges haláleseteket okoz Ukrajnában.

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató