2023. január 29. - Adél
USD : 356.65
EUR : 388.18
Időjárás ikon

A két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy, figyelmeztet a washingtoni orosz nagykövet

Nagy a kockázata a két nagyhatalom közötti közvetlen összecsapásnak - jelentette ki Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete.

A TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása bizonyítja: ma már senki sem titkolja, hogy a Fehér Ház politikájának valódi célja az Oroszországgal szemben ukrán területen folytatott proxyháború. Ezt pénzzel, fegyverrel és hírszerzési adatokkal támogatja annak érdekében, hogy stratégiai vereséget mérjen Moszkvára.

Nehezményezte, hogy az amerikai támogatás, amely évekkel ezelőtt kézi lőfegyverek és könnyűfegyverek eseti szállításával kezdődött, mára eljutott a Patriot légvédelmi rendszerek biztosításáig.

„Zelenszkij itteni látogatása, washingtoni tárgyalásai azt mutatták, hogy sem a (washingtoni) kormányzat, sem Kijev nem áll készen a békére. A hangsúly a háborún van, az egyszerű katonák halálán, azon, hogy az ukrán rendszert továbbra is az Egyesült Államok igényeihez kössék” - hangsúlyozta Antonov.


„Diplomatáink az Egyesült Államokban minden lehetőséget megragadnak, hogy elmagyarázzák Oroszország álláspontját. Hangsúlyozzuk, hogy a két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az országunk biztonságával kapcsolatos aggodalmainkat ne hagyják figyelmen kívül, hanem meghallgassák őket és együtt dolgozunk ezek megoldásán” - mondta a misszióvezető.

Antonov egyébként „színházi showként” jellemezte az „elemében lévő” Zelenszkij vizitjét. A diplomata szerint az ukrán államfő azt demonstrálta, hogy kész országa érdekeit az amerikaiakénak alárendelni, Washington pedig cserébe további segítséget ígért neki a Moszkva elleni harcban.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató