2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lengyelország beperelte az Európai Bizottságot

Elegük lett a lengyeleknek abból, hogy minden követelést teljesítettek, de a Bizottság továbbra is napi 1 millió eurós bírsággal sújtja őket.

Lengyelország kérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához, amelyben panaszt tett a Bizottság ellen. Az indok azon büntetések, amelyeket az Európai Bizottság már a Legfelsőbb Bíróságról szóló elnöki törvény hatályba lépése után beszedett. Az Európai Bizottság továbbra is napi 1 millió eurós bírsággal sújtja Lengyelországot a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi kamarája miatt, amelyet már megszüntettek – ami helyett a szakmai felelősséggel foglalkozó kamarát hozták létre.

A lengyel európai ügyekért felelős miniszter, Szymon Szynkowski szerint 

Lengyelország megszüntette a fegyelmi kamarát, bevezette az elnöki törvényt és más rendelkezéseket, amelyek az Európai Bizottság kételyeire reagáltak, ezért az ideiglenes intézkedést nem kell tovább alkalmazni”.

Kifejtette, hogy Lengyelország választás előtt állt, vagy megtámadja az ideiglenes intézkedésről szóló rendelkezést, vagy magát a pénzlevonásról szóló határozatot. Végül az utóbbit választotta.

Mit követelnek a lengyelek?
„Az utolsó előtti, 30 millió eurós levonás a június 28. és július 27. közötti időszakra vonatkozott. És ebben az esetben Lengyelország azt szeretné, ha a levonás egy részét július 15-től számítva visszatérítenék. Másrészt, az EB legutóbbi levonása 33 millió euró összegű volt a július 28. és augusztus 29. közötti időszakra vonatkozóan, és ez az az összeg, amelyet a kormány teljes egészében visszakövetel” – írták.

Lengyelországnak az Európai Unió Bíróságához benyújtott panasza az összes további, még hátralévő levonásra is vonatkozik, amelyek az idén augusztus 29. utáni időszakra vonatkoznak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató