2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Karácsony Párizsban: 50 rendőr megsebesült, 30 autót felgyújtottak, 11 embert őrizetbe vettek

Elszabadult a pokol a francia fővárosban. Laurent Nunez párizsi rendőrprefektus is nyilatkozott a mai nap incidenseiről.

A kurd PKK-szimpatizánsok kommunista zászlaja, Párizsban - 2022,12,23,

 

"A rendvédelmi szervek 11 embert vettek őrizetbe zavargások miatt. <...> Több tucat tüntető követett el erőszakos cselekményeket"

- mondta a BFMTV csatornán.


 A demonstrálók (kurdok és antifák) több tucat kirakatot, legalább négy autót rongáltak meg, egy autót pedig felgyújtottak.

Nem csak a fővárosban voltak zavargások, pl. Marseille-ben is rongáltak a vademberek...

Mint ismert, kurdok ezrei vonultak ma a párizsi Place de la République-ra, hogy tiltakozzanak a főváros 10. kerületében történt lövöldözés miatt, amelyben pénteken három kurd aktivista meghalt. Az esetet a kurd közösség elleni terrortámadásnak tekintik. Véleményük szerint Törökország áll a lövöldözés mögött. A tüntetők az eset tisztességes kivizsgálását követelik, és törökellenes jelszavakat skandáltak.

A tüntetés hamar összecsapássá fajult a rendőrséggel. A tüntetők buszmegállókat vertek szét, autókat borítottak fel, kukákat gyújtottak fel, valamint macskaköveket törtek le a járdáról, majd a rendfenntartókra dobálták. A rendfenntartók többször is könnygázt használtak a tömeg feloszlatására. Az összecsapásokban többen megsérültek.
 
Pénteken egy 69 éves férfi tüzet nyitott Párizs 10. kerületében, egy kurd kulturális központ közelében. Az elkövetőt letartóztatták. A lövöldözésben hárman meghaltak, két áldozat állapota válságos, további kettő közepesen súlyos állapotban van.

Ahogy a közösség képviselője elmondta a RIA Novosztyinak, az összes halott kurd aktivista volt. A párizsi ügyészség nyomozást indított a gyilkossági ügyben.

Dominique Sopo, egy "antirasszista" civil szervezet elnöke a kurd zavargásokról: "A tüntetés összességében nagyon jól sikerült"

Megcsinálták a "legbékésebb tüntetést":

Több mint 50 rendőr megsérült és kórházba került; több mint 30 autót felgyújtottak; több üzletet, éttermet kifosztottak és városi ingatlanokat romboltak le.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató