2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Térítésmentesen látja el az Állatorvostudományi Egyetem a vakvezető kutyákat

Az Állatorvostudományi Egyetem a jövőben térítésmentesen látja el a vakvezető kutyákat, írja az MTI. A régió legjobban felszerelt kisállatklinikáján gyógyulhatnak majd a vakvezető kutyák.

Az Állatorvostudományi Egyetem több millió forint értékű felajánlása „a gazdák és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) számára is jelentős segítség, mert a Vakvezetőkutya-kiképző Központ csak alapellátást nyújt” – írta az egyetem. „A megelőzés, illetve a szakszerű és gyors ellátás a munkakutyának minősülő vakvezető kutyák esetében elsődleges fontosságú cél és egyben társadalmi érdek is.”

A tájékoztatás szerint a vakvezető kutyák genetikai adottságaikat tekintve a legjobbak közé tartoznak, a komplex kiképzésnek köszönhetően rendkívül fegyelmezettek, idegrendszerük kiemelkedően jó. Magyarországon több mint száz ilyen kutya segíti a hétköznapokban a vakokat és gyengénlátókat, valamennyi társállat tulajdonosa az MVGYOSZ tagja.

„A gazdákkal szemben elvárás, hogy a kutyákat legalább félévente elvigyék állatorvoshoz, szűrő-, illetve általános állapotfelmérő vizsgálatra, a túltenyésztés ugyanis esetükben is okoz fajtabetegségeket, amelyek időben való felismerése és kezelése elsődleges” – idézték a közleményben Nagyné Berke Mónikát, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetőjét.

A Vakvezetőkutya-kiképző Központban a kutyák alapellátást kapnak, ott speciális szaktudást és felszereltséget igénylő beavatkozásokra nincs lehetőség. „Az Állatorvostudományi Egyetem Kisállatklinikáján viszont minden adott a legmagasabb színvonalú ellátáshoz, a felajánlás ezért nagy segítség a társállatoknak, a gazdáknak és a Szövetségnek egyaránt” – tette hozzá Nagyné Berke Mónika.

Az Állatorvostudományi Egyetem felajánlásának pénzben kifejezhető értéke 5 és 10 millió forint közé tehető évente. Pontosabb összeget nem lehet mondani, hiszen az függ az esetszámtól, valamint a szükséges beavatkozások összetettségétől. Egy bonyolultabb gerincműtét ára ugyanis a kutyák esetében meghaladhatja a félmillió forintot – áll az összegzésben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató