2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Wang Yi kínai külügyminiszter: Oroszország és Kína kapcsolata szilárd, mint a szikla

Wang Yi kínai külügyminiszter: megerősödött a kölcsönös stratégiai bizalom Oroszország és Kína között.

A politikai és stratégiai kölcsönös bizalom Oroszország és Kína között megerősödött az elmúlt évben, a két ország közötti kapcsolat "szilárd, mint a szikla"

- mondta Wang Yi kínai külügyminiszter."Az év során Kína és Oroszország határozottan támogatta egymást az alapvető érdekek fenntartásában, politikai és stratégiai kölcsönös bizalmunk tovább erősödött" - mondta a kínai diplomáciáról szóló szimpóziumon felszólalva, a beszéd szövegét a kínai külügyminisztérium hivatalos honlapján tették közzé.

Wang Yi hozzátette, hogy 2022-ben Oroszország és Kína elmélyítette baráti és jószomszédi együttműködését, az átfogó stratégiai együttműködés pedig "érettebbé és szilárdabbá" vált.

Mint a diplomata hangsúlyozta,

Moszkva és Peking kapcsolatai nem irányulnak harmadik fél ellen, és az összefogás és a konfrontációmentesség elvein alapulnak. "Az ilyen kapcsolatok mentesek a két ország közötti beavatkozástól vagy a viszálykeltésre irányuló kísérletektől, és immunisak a nemzetközi környezet változásaira"

- mondta.

A kínai külügyminiszter beszédében azt is megjegyezte, hogy Oroszország és Kína gyorsan közeledik ahhoz a célhoz, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérje a 200 milliárd dollárt. A közös nagyberuházási projektek folyamatosan megvalósulnak, és a nemzeti valutában történő elszámolások mértéke egyre nő.

Wang Yi megjegyezte, hogy az elmúlt évben a két ország közötti határokon átnyúló összeköttetés is erősödött, amihez hozzájárult a Heihe-Blagoveszenszk autópályahíd és a Tongjiang-Nyizsnyeleninszkoje vasúti híd megnyitása.

Korábban Kína oroszországi nagykövete a RIA Novosztyinak adott interjújában megjegyezte, hogy 2022-ben nőtt a kölcsönös támogatás Oroszország és Kína között, Peking szerinte elfogulatlanul foglalt állást az ukrán kérdésben, és ellenezte az egyoldalú szankciók bevezetését.

Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten Dmitrij Medvegyevvel, a Biztonsági Tanács orosz helyettes vezetőjével folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy a kínai-orosz kapcsolatok stabilitást mutattak. Peking - biztosította - kész együttműködni Moszkvával, hogy "folyamatosan új korszakba lendítsék a kínai-orosz kapcsolatokat, és közösen előmozdítsák a globális kormányzás igazságosabb és racionálisabb irányba történő elmozdítását".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató