2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij karácsonyi üzenete: „Nem fogunk csodára várni. Mi magunk teremtjük meg”

Az ukrán elnök szerint „egyetlen kamikaze drón sem képes eloltani a karácsonyi hajnalt”.

Zelenszkij karácsonyi üdvözlete az ukrán elnök saját honlapján jelent meg. Zelenszkij elmondta: „Ezekben a napokban emberek milliói ünneplik Ukrajnában és a világon a karácsonyt. Isten Fiának megjelenése reményt adott az embereknek az üdvösségre, hitet a jóság és az irgalom győzelmében. Sajnos, az idei évben minden ünnepnek keserű utóíze van számunkra.

Másképp érezzük a karácsony hagyományos szellemét.

A vacsora a családi asztalnál nem lehet olyan finom és meleg. Lehet, hogy üres székek vannak körülötte. A házaink és utcáink sem lehetnek olyan fényesek. A karácsonyi harangok nem csenghetnek olyan hangosan és lelkesen. Légiriadó szirénákon keresztül, vagy ami még rosszabb – lövéseken, robbanásokon át.”

Az elnök úgy látja, a fentiek együttesen nagyobb veszélyt jelenthetnek: csalódást okoznak a felsőbb erőkben és hatalmukban, a jóságban és igazságosságban a világban. „A remény elvesztése. A szeretet elvesztése. Önmagam elvesztése...”

Zelenszkij azonban bizakodó: „A háború kezdetén kitartottunk. Támadásokat, fenyegetéseket, nukleáris zsarolást, terrort, rakétacsapásokat viseltünk el. Viseljük el ezt a telet is, mert tudjuk, hogy miért harcolunk.”

Az ukrán népet a következőképpen biztatja: „Együtt fogunk emlékezni a február 24-i reggelre. Emlékezzünk arra, hogy mennyi minden elmúlt. Emlékezzünk Azovsztalra, Irpinre, Bucsára, Kramatorszkra, a Kígyó-szigetre, Herszonra. Kívánunk valamit. Egyet mindenkinek. És örömöt fogunk érezni. Egyet mindannyiunkért. És meg fogjuk érteni az igazságot. Egy mindenkiért. Mert

egyetlen kamikaze drón sem képes eloltani a karácsonyi hajnalt. Látni fogjuk a fényét még a föld alatt, egy bombabunkerben is.

Melegséggel és fénnyel fogjuk megtölteni a szívünket. Egyetlen Kindzsal rakéta sem árthat a szívünknek. Meg fognak törni acélos lelkünkön. A harcunk megállás nélkül folytatódik.”

Nem fogunk csodára várni. Mi magunk teremtjük meg

– zárta üzenetét Zelenszkij.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató