2023. február 02. - Aida, Karolina
EUR : 390.13
USD : 358.48
Időjárás ikon

Nagy Márton újabb feladatot kapott a kormánytól, vétójoga lesz

Ezentúl a gazdaságfejlesztési miniszter feladata lesz a külföldi beruházások felügyelete.
A kormány egy december 23-án kiadott rendeletben szabályozta újra a kérdéskört, amit a hvg.hu vett észre. Az új szabályozás értelmében

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI MINISZTER MEGTILTHATJA A KÜLFÖLDIEK TULAJDONSZERZÉSÉT AKKOR, HA AZ ÉRINTETT CÉG EU-N KÍVÜLI KÜLFÖLDI KORMÁNYTÓL FÜGG, VAGY HA A TULAJDONSZERZÉSE VESZÉLYEZTETHETI A KÖZBIZTONSÁGOT.

A kormányrendelet 25 stratégiai ágazatra vonatkozik, azon belül is elsősorban az energiaiparra, a közlekedésre és a kommunikációra (de szerepel a felsorolásban például az egészségügy és az oktatás is).

A miniszternek mindenféle külföldi tulajdonszerzést, tőkeemelést, cégátalakítást vagy kötvénykibocsátást be kell jelenteni, ha az ügylet összértéke 350 millió forintot vagy egy bizonyos részesedési arányt ér el (ez utóbbinak a mértéke esetenként változik).

A miniszter a rendelet szövege szerint akkor tilthatja az ügyletet

-ha fennáll „Magyarország államérdekének, közbiztonságának, közrendjének sérelme vagy veszélyeztetése, illetve ezek bekövetkezésének lehetősége”;
-ha a bejelentő „közvetlenül vagy közvetve nem az Európai Unióhoz tartozó tagállam kormányának – beleértve az állami szerveket vagy a fegyveres erőket is – ellenőrzése alatt áll, akár tulajdonosi szerkezete, akár jelentős finanszírozása révén”;
-továbbá ha a bejelentő „az Európai Unió bármely tagállamában érintett volt biztonságot vagy közrendet veszélyeztető tevékenységben, illetve fennáll a komoly kockázata annak, hogy a bejelentő bűncselekménynek minősülő tevékenységet fog folytatni”.


A tiltást minden esetben meg kell indokolni, de az indoklás minősített, titkos adatot nem tartalmazhat. Ellene közigazgatási nem peres eljárást lehet indítani a Fővárosi Törvényszéken. A rendelet szombaton hatályba is lépett, és az ezután létrejövő ügyletekre érvényes.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató