2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Oroszország újraindítaná a gázszállítást a Jamal-Európa vezetéken

Oroszország szeretné megoldani Európa nagy problémáját, kész újraindítani a gázszállításokat Európába a Jamal–Európa gázvezetéken keresztül, amelyet korábban politikai okokból leállítottak – ezt Alekszandr Novak, az orosz miniszterelnök-helyettes közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

„Oroszország számára az európai piac továbbra is releváns, mivel ott a gázhiány még mindig fennáll, és minden lehetőségünk megvan arra, hogy újraindítsuk a szállításokat. Például a Jamal–Európa gázvezetéken keresztül, amely korábban politikai okokból le lett állítva, így ez továbbra is kihasználatlan” – mondta az orosz miniszterelnök-helyettes, aki nyilatkozatában kifejtette, hogy egyre jobban növekszik az európai gáz iránti kereslet.

Ma már bátran kijelenthetjük: van kereslet a gázunk iránt. Ezért továbbra is úgy tekintünk Európára, mint potenciális piacra, ahol termékeinket értékesíteni tudjuk. Egyértelmű, hogy nagyszabású kampány indult ellenünk, amely az Északi Áramlat elleni szabotázsakciókkal végződött

– fogalmazott Alekszandr Novak. Az orosz–ukrán háborút követően, de már azt megelőzően is egyre jobban csökkent az Európába irányuló orosz földgázszállítás. Korábban a Gazprom teljesen leállította a Lengyelországon átvezető Jamal–Európa vezetéken keresztüli szállítást, ezt akkor azzal indokolták, hogy a Gazprom az európai szankciók miatt kénytelen felfüggeszteni a szállítást.

A Jamal–Európa Oroszországból indulva, Belaruszon és Lengyelországon keresztül vitte a gázt a németekhez. Évi 33 milliárd köbméteres a kapacitása, ami a második legnagyobb az Északi Áramlat 1 után, aminek évi 55 milliárd köbméteres a kapacitása és közvetlenül az oroszoktól szállított a gázt a tenger alatt Németországba. További érdekesség, hogy decemberben átmenetileg leállt a Németországból Lengyelországba irányuló nyugat–keleti gázszállítás.

Az olajjal már más a helyzet
Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Oroszország megtiltja az olaj és az olajtermékek szállítását azokba az országokba, amelyek az Európai Unió által bevezetett árplafon betartását követelik – mondta a múlt héten Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a Rosszija-24 televíziós csatornán.

Az orosz politikus azt is elárulta, hogy ennek következtében 2023 elején napi 500-700 ezer hordóval csökkentik az olajkitermelést.

Az árplafonra válaszul hozott rendelet részeként megtiltják a kőolaj és a kőolajtermékek szállítását azon országokba és azon jogi személyek számára, amelyek szerződésben követelik az Európai Unió által bevezetett árplafon betartását, így készen állunk mi is a termelés csökkentésére. Ez jövő év elején napi 500-700 hordós csökkenést jelenthet

– közölte Novak, aki azt is elmondta, az intézkedés nyomán 5-7 százalékkal zsugorodik az orosz kőolaj-kitermelés. Hozzátette: ez a mennyiség jelentéktelennek számít, de rejthet bizonyos kockázatokat magában – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató