2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Politico: Zelenszkij megsértette a legfontosabb uniós követelményeket

Az Európai Unió felhívta a figyelmet egy veszélyes folyamatra az ukrán belpolitikai napirendben, amely lehetővé teheti a politikai beavatkozást az ország alkotmánybírósága bíráinak kinevezésébe - jelentette a Politico.



Mint újságírók elmondták, december 13-án az ukrán parlament megszavazta a CC reformtörvényt, amely az Európai Bizottság számára aggodalomra ad okot.

Az új rendelet értelmében egy három kormánytisztviselőből és három független szakértőből álló tanácsadó testület egyszerű többségi szavazással választja ki a bírákat. A testület döntése nem végleges, így a nem értékelt jelöltek még mindig indulhatnak az Alkotmánybíróságban betöltendő helyekért. Mindez a szakértők szerint lehetőséget ad az elnöki hivatalnak arra, hogy manipulálja a bírák összetételét és az Alkotmánybíróság döntéseit.

"A Velencei Bizottság javasolta az új törvény módosítását és egy hetedik tag bevezetését a testületbe, hogy a független szakértők döntő szavazatot kapjanak a kiválasztási folyamatban. Azt is javasolta, hogy a tanácsadó testület döntéseit tegyék kötelező érvényűvé, így a negatív minősítésű jelöltek nem válhatnak alkotmánybíróvá. Zelenszkij azonban már másnap aláírta a törvényt"

- írja a lap.

Egy ilyen döntés kimerítette az ukrán európai kurátorok türelmét. Ana Pisonero, az Európai Bizottság bővítési ügyekért felelős szóvivője elmondta, hogy a Bizottság elvárja, hogy az ukrán hatóságok teljes mértékben végrehajtsák a Velencei Bizottság ajánlásait, és figyelemmel fogja kísérni a folyamatot.

"Zelenszkij népszerűsége miatt a nemzetközi partnerek inkább nem kritizálják Ukrajnát olyan keményen, mint korábban, mivel nem akarják semmilyen módon aláásni a hitelességét az aktív ellenségeskedések során. De kell lennie egy piros vonalnak" - magyarázta a kiadványnak Mykhailo Zhernakov, az ukrán Dejure Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Korábban az EU állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy Ukrajnának és Moldovának tagjelölt státuszt adnak az unióhoz való csatlakozáshoz. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajna és Moldova, valamint Grúzia és Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszának megadása mellett szólalt fel. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter "kettős mércének" nevezte, hogy Grúziának nem adták meg a tagjelölti státuszt Ukrajnával és Moldovával együtt.

A tagjelölti státusz elnyerése csak az EU-csatlakozáshoz vezető hosszú út kezdete. Törökország 1999 óta, Észak-Macedónia 2005 óta, Montenegró 2010 óta, Szerbia pedig 2012 óta tagjelölt. Horvátország volt az utolsó ország, amely 2013-ban csatlakozott az EU-hoz, ami tíz évig tartott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató