2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

12 év börtönre ítélték az olimpiai ezüstérmes úszónőt - Lukasenkát bírálta

Korábban kitüntetéseket kapott, most távollétében 12 év börtönre ítélte Aljakszandra Heraszimenyát, a londoni olimpia kétszeres gyorsúszó ezüstérmesét a minszki bíróság, mert Lukasenka ismert bírálója szerintük szankciókra és „Fehéroroszország nemzetbiztonsági érdekeit sértő” akciókra szólította fel az embereket.

A még az egykori Szovjetunió területén 1985-ben született Heraszimenyának, a riói olimpia után két évvel született meg kislánya, Szófia, majd rá egy évre, 2019. augusztus 7-én jelentette be, hogy felhagy a versenysporttal. A háromszoros olimpiai érmes Heraszimenya egyike volt azoknak az élsportolóknak, akik 2019-ben elmenekültek Fehéroroszországból, miután lecsaptak a hatóságok azon közszereplőkre, akik tiltakoztak Alekszandr Lukasenka csalásgyanús újraválasztása ellen – írja az insidethegames.

Akkor állítólag Ukrajnába menekült férjével, ahonnan idén Litvánia távozott, számüzetésben él azóta is ott.

Az országban 2020-ban zajló tüntetések miatt a visszavonult úszó egyike volt azon sportolóknak, akik aláírtak egy nyílt levelet, amelyben szabad választásokat követeltek, miután az elnökválasztáson Lukasenka a szavazatok több mint 81 százalékát szerezte meg.

Elárverezett érmek - köztük a Budapesten szerzettek is
Az ellenzékieket, köztük a második számú jelöltet, Szvjatlana Csihanuszkáját, a kampány során őrizetbe vették, míg Héraszimenia megalakította a BSSF-et, (Belarusian Sport Solidarity Foundation)  a fehérorosz Sport Szolidaritás Alapítványt, ami a fogva tartott és elnyomott sportolókat támogatja, s amely szervezet anyagi és jogi segítséget nyújt a hatóságok  célkeresztjébe kerülő sportolóknak.

A 2012-es londoni kétszeres ezüstérmes és 2016-os riói bronzérmes 2021 áprilisában elárverezte a 2012-es világbajnokságon szerzett aranyérmét, hogy pénzt gyűjtsön a BSSF számára.

Az úszónőt egy Lukasenka által júliusban aláírt új törvény miatt állították bíróság elé, amely lehetővé tette a távollétében történő tárgyalást. A bíróság ezek alapján elrendelte Heraszimenya lakásának, autójának és bankszámláin lévő 48 700 dollárnak a lefoglalását is.

Mindezek mellett, most a távollétben megtartott tárgyalásán 12 év börtönre ítélték, s Heraszimenya ezzel ismét bővítette azon sportolók körét, akiket politikai tiltakozásuk vagy szerepvállalásuk miatt büntet a fehérorosz állam.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató