2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A Milánói Scala kész folytatni az együttműködést az orosz művészekkel

Az orosz Modeszt Muszorgszkij által komponált Borisz Godunov című opera nagy sikert aratott a milánói operaházban. Mint a színház kedden a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, az opera főszereplője, Ildar Abdrazakov családi okok miatt nem énekel a december 29-i utolsó előadáson.



“Ildar családi okok miatt nem fog tudni részt venni a december 29-i előadáson, de összességében az opera jól sikerült. Az évadnyitón, a premierkor közel 2,5 millió eurót keresett a színház. Ez nem rekord, de összhangban van azzal, amit általában a nyitóesteken szoktunk látni. Visszatértünk a pandémia előtti szintre” – mondta a színház képviselője.

A Borisz Godunov bemutatóját követően a Scala új balett-szezonja A diótörővel, a karácsonyi szezonban hagyományos orosz balettel indult.

“MINDEN JEGY ELKELT, MINT MINDIG” – KÖZÖLTE AZ OPERAHÁZ.

Pjotr Csajkovszkij balettjét az orosz Valerij Ovszjannikov vezényli a Mariinszkij Színházból. “Szakmai és művészi kvalitások alapján választjuk ki, hogy kivel dolgozunk együtt, és az oroszok szakértői az ilyen repertoárnak” – mondta a Scala képviselője. Ezzel együtt leszögezte, hogy egyelőre nem tárgyalják a Valerij Gergijevvel történő munka folytatásának kérdését. A színház azért utasította el előadásait, mert a karmester nem ítélte el nyilvánosan az ukrajnai különleges katonai műveletet.

Orosz művészet a Scalában

Január 5-én a Diótörő premierjének felvétele kerül adásba az olasz RAI tévécsatornán. Az operaház honlapja szerint a táncos és koreográfus (1938-1993) halálának 30. évfordulója alkalmából Rudolf Nurejev változatát választották. Tizenhat évvel később ez a változat tért vissza a színház színpadára, Nicholas Georgiadis görög színpadi művész történelmi díszlettervével.

A Borisz Godunovot a kritikusok elismerése mellett december 7-én nyitotta az évadot, az olasz vezetés tagjai jelenlétében, köztük Sergio Mattarella elnök, Giorgia Meloni miniszterelnök, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki az újságíróknak elmondta, hogy szereti és becsüli az orosz kultúrát. Az orosz nyelvű operában Abdrazakov mellett több más oroszországi előadó is fellép. Nem sokkal a premier előtt Andrej Kartyš milánói ukrán főkonzul az előadás lemondását sürgette. A Scala vezetősége azonban hangsúlyozta, hogy nem veszik le az orosz darabokat a repertoárról, Dominique Meyer, a Scala vezérigazgatója pedig azt mondta, hogy továbbra is meghívnak orosz előadókat.

A jelenlegi évadban Csajkovszkij Hattyúk tava is szerepel Nurejev tolmácsolásában. Valerij Ovszjannikov visszatér karmesterként a március elejére tervezett Le Corsaire című balett előadására. A Sztanyiszlavszkij és Nyemirovics-Dancsenko Moszkvai Akadémiai Zenei Színház feltörekvő orosz karmesterét, Timur Zangjevet felkérték, hogy vezényelje Szergej Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjét jövő nyáron a Scalában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató