2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Financial Times: Lengyelország követi a magyar példát – atomerőmű építésébe kezd

A lengyelek az atomenergiától várják az energiafüggetlenséget – hívta fel rá a lap a figyelmet.

Miután évtizedeken át sikertelenül próbálkoztak a lengyelországi atomenergia-termeléssel, Varsó két külön projektet indított el külföldi partnerekkel atomerőművek építésére – írta a Finacial Times.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök októberben jelentette be, hogy az amerikai Westinghouse atomerőművet fog építeni Lengyelországban, a dél-koreai KHNP pedig napokkal később szándéknyilatkozatot írt alá a kormányával egy külön atomerőműről.

Varsó nukleáris túlhajtásba kezdett

A Financial Times cikkében arra is felhívta a figyelmet, hogy „Varsó hirtelen nukleáris túlhajtásba kezdett az Oroszországtól való energiafüggetlenség biztosítására irányuló törekvésének részeként”. Rámutattak, hogy Lengyelország a Kreml februári, Ukrajnát ért átfogó támadása óta küzd az energiaköltségek emelkedésével, amely 25 éves csúcsra emelte az inflációt.

Felidézték, hogy

az atomenergia az 1970-es évek eleje óta egy meghiúsult lengyel törekvés.

A szovjet tervezésű Żarnowieci erőmű építése 1982-ben kezdődött, de a finanszírozás hiánya és a szomszédos Ukrajnában 1986-ban bekövetkezett csernobili katasztrófát követő tiltakozások miatt abbamaradt. Ezzel szemben más volt kommunista országok atomreaktorokat létesítettek, és most újabbakat építenek.

Szlovák és magyar példa

A Financial Times cikkében arra is kitért, hogy Szlovákiában az első reaktor 50 évvel ezelőtt kezdte meg működését, és most fejezik be a harmadik blokk építését a mohovcei erőműben. A magyar kormány pedig augusztusban zöld utat adott az orosz Roszatomnak, hogy további két reaktort építsen a paksi üzemében.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató