2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nincs rajtuk szankció, de Oroszország új piacokra irányítja a fémexportját is

Oroszország az EU és az Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt a nyugati országoktól alternatív piacokra irányítja át fémkivitelét – közölte hétfőn Gyenyisz Manturov kereskedelmi miniszter.



Moszkva a fémszállítások diverzifikálásának kiemelt területeiként Kínát, Törökországot, Délkelet-Ázsiát, az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamait és a FÁK-országokat nevezte meg. Manturov szerint a kereskedelmi forgalom a latin-amerikai, afrikai és közel-keleti piacokra is összpontosulni fog.

A Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen Manturov megjegyezte, hogy “vállalataink a kereskedelmi missziók részvételével már most átirányítják az exportot”, hozzátéve, hogy az állam logisztikai támogatási intézkedéseket fog nyújtani.

Oroszország jelentős fémtermelő és -exportőr. Az Institut Polytechnique de Paris szerint tavaly az ország a titántermelésben 13%-os, a nikkeltermelésben 11,2%-os, a platinában 10,5%-os, az alumíniumtermelésben 5,4%-os, a réztermelésben 4%-os és a kobalttermelésben 4,4%-os piaci részesedéssel rendelkezett. Az autógyártásban használt ritka fém, a palládium világelső termelője, 2021-ben a termelés 37%-át adja.

Oroszország nemcsak az elsődleges alumínium egyik fő termelője, hanem beágyazódott a fém előállításához szükséges globális ellátási láncokba is.

Bár az orosz fémeket és az azokat előállító vállalatokat közvetlenül nem célozták meg a nyugati szankciók, számos vásárló elkerülte az országból származó importot.

Eközben Kína növelte elsődleges alumíniumvásárlásait, mivel az orosz szállítások novemberben a 2022-es rekordot jelentő, 56 000 tonnát érték el – írja a Reuters.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató