2024. július 17. - Elek, Endre
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Orbán Balázs a kirúgott pedagógusokról: Aki nem megy be a munkahelyére, el kell bocsátani

A pedagógusok sztrájkhullámáról és a szolidaritási tüntetésekről is beszélt Orbán Balázs az Indexnek adott interjúban. Habár a PDSZ lemondásra szólította fel Pintér Sándort a decemberi oktatásügyi konzultáció után, és önálló oktatási minisztériumot követelt, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint a pedagógusok nagyon jól jártak a belügyminiszterrel.

„Ha tanár lennék, nagyon örülnék, hogy az oktatás ügye a Belügyminisztériumhoz tartozik, mert a nagy és sikeres rendszerátalakító és rendszer-megerősítő programok az elmúlt évtizedben a legtöbbször ehhez a tárcához kötődtek” – fogalmazott Orbán.

Jó példaként az egészségügyet említette. Miután a Belügyminisztérium átvette ezt a területet a Kásler Miklós vezette Emmitől, „az orvosok és a szakápolók a rendszerváltozás utáni magyar történelem legnagyobb béremelését kapták, és több évtizedes problémákat – például a hálapénz ügyét – sikerült megoldanunk”.

Az államtitkár szerint nem lehet annál „konstruktívabb és a nyitott kapuk politikáját jobban képviselő testtartást felvenni”, mint amit Pintér Sándor mutat az ügyben. Teljesen korrekt volt szerinte az is, amikor az oktatásért felelős belügyminiszter azt mondta az oktatásügyi konzultáción, hogy nem ért az oktatáshoz. Ebből az következik – fejtette ki Orbán Balázs –, hogy a miniszter úr várja az oktatásban dolgozók javaslatait.

„A belügyminiszter úr problémája – ha jól értem – pont az, hogy a leghangosabb kisebbségnek nincs érdemi javaslata azonkívül, hogy »vesszen a kormány«. Hogyan szeretnének jobb oktatást? Erre a kérdésre sajnos kevesebb válasz érkezik. A labda pedig azon a térfélen pattog” – mondta Orbán Balázs. Minden bizonnyal elkerülte a figyelmét a szakszervezetek, oktatási szervezetek és tüntetéseket szervező diákok 9 pontos javaslata, amit a közmédiában is be akartak olvasni.

Megkérdezték a miniszterelnök politikai igazgatójától, hogy mi a véleménye a pedagógusok kirúgásáról. „Szomorú eset, de ilyen helyzetben nem lehet másképpen eljárni. Magyarországon mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, szabadon sztrájkolhat, de ettől függetlenül a munkahelyre be kell menni, és a munkát el kell végezni. A törvények értelmében pedig azt,

aki nem megy be a munkahelyére, el kell bocsátani, nem lehet mérlegelni.

Szerintem ez a napnál is világosabb. Ezért remélem, hogy minél kevesebb ilyen esetre kerül sor a jövőben.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató