2023. február 08. - Aranka
EUR : 392.7
USD : 366.63
Időjárás ikon-1°

Idén 44 százalékkal kerül többe a virsli, mint 2021-ben

A KSH által közzétett grafikon alapján tavalyhoz képest 44 százalékkal drágult a sertésvirsli fogyasztói ára: 2021-ben 2110 forintba került egy kiló, míg 2022. novemberében már 3040 forintba. A grafikonon jól látszik, hogy utoljára 2011-ben mértek ekkora drágulást a megelőző évhez képest.

December 5-18. között a Nébih és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek téli élelmiszerlánc-ellenőrzésén az újévhez kötődő termékek közül kiemelten vizsgálták az alkoholos italokat, illetve a virsliket. Előbbi termékkörből 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult.

A virsliket laboratóriumban, azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök.

Két webáruház üzemeltetőjével szemben indítottak eljárást, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek. 

 

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató