2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lavrov: Oroszország nem fog tárgyalni Zelenszkij feltételei szerint

Oroszország nem készül tárgyalni Ukrajnával a Volodimir Zelenszkij elnök által előterjesztett “békeformula” alapján, mivel elfogadhatatlannak tartja a feltételeket – közölte csütörtökön Szergej Lavrov külügyminiszter, megismételve ugyanakkor, hogy Moszkva nem utasította el általánosságban a tárgyalásokat.

A RIA Novosztyinak nyilatkozva a külügyminiszter kijelentette, hogy “nyilvánvalóan Kijev nem áll készen a párbeszédre”.

“MINDENFÉLE ELKÉPZELÉSEK ÉS “BÉKEFORMULÁK” ELŐTERJESZTÉSÉVEL ZELENSZKIJ AZT AZ ILLÚZIÓT DÉDELGETI, HOGY A NYUGAT SEGÍTSÉGÉVEL ELÉRI, HOGY CSAPATAINK KIVONULJANAK A DONBASSZ, A KRÍM, A ZAPOROZSJEI ÉS A HERSZON RÉGIÓ OROSZ TERÜLETÉRŐL, HOGY OROSZORSZÁG JÓVÁTÉTELT FIZESSEN, [ÉS] HOGY “FELADJA MAGÁT A NEMZETKÖZI BÍRÓSÁGOK ELŐTT” STB.” – MONDTA LAVROV. HOZZÁTETTE, HOGY MOSZKVA “ILYEN FELTÉTELEK MELLETT SENKIVEL SEM FOG TÁRGYALNI”.

A miniszter azonban azt is elmondta, hogy Moszkva nem utasította el a konfliktus tárgyalásos megoldását, utalva a Kijevvel folytatott korábbi tárgyalási fordulókra.

“Közvetlenül a különleges katonai művelet megkezdése után Volodimir Zelenszkij azt javasolta, hogy üljünk tárgyalóasztalhoz. Nem utasítottuk el, és beleegyeztünk a találkozóba a képviselőivel” – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy a tárgyalások megmutatták, hogy a kompromisszum megtalálása nem lehetetlen feladat.

A FEBRUÁRBAN KEZDŐDÖTT DIPLOMÁCIAI FOLYAMAT AZONBAN “BEBIZONYÍTOTTA, HOGY ZELENSZKIJNEK TELJESEN HIÁNYZIK A FÜGGETLENSÉGE A FONTOS DÖNTÉSEK MEGHOZATALÁBAN” – MONDTA LAVROV.

“Már áprilisban az ellenségeskedések folytatásában érdekelt angolszászok utasítására gyorsan lezárta a tárgyalásokat, és élesen megszilárdította ezt az álláspontját”.

A hónap elején Zelenszkij felvetette az ENSZ által támogatott “globális békecsúcs” ötletét, amelyet 2023 februárjában tartanának meg, egy tízpontos “békeformulával”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató