2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Rakétaeső hullott Ukrajnára

Több ukrán nagyvárosban, többek között Kijevben is hosszan szóltak a légvédelmi szirénák.

Mihajlo Podoljak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint csütörtök reggel 120 rakétát indított több ukrán nagyvárosra és infrastruktúrájára az orosz hadsereg. Állítása szerint Kijevben két nagy robbanást lehetett hallani, egyelőre azonban nem világos, hogy ezeket a becsapódások vagy a légvédelem hatékony elhárítása okozta. 

Az ukrán főváros mellett Harkivban, Odesszában, Lembergben és Zsitomirban is robbanásokat lehetett hallani. Maxim Marsenko, Odessza megye vezetője szerint masszív rakétatámadás alatt áll Ukrajna.

Az ukrán hadsereg tájákoztatása szerint a levegőből és a tenger felől is lövik az országot. 

Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó arra kérte a civileket, hogy keressenek fedezéket, az ukrán légvédelem mindeközben végzi a dolgát. Vitalij Kim mikolajivi kormányzó állítása szerint öt orosz rakétát semmisített meg körzetükben az ukrán légvédelem. Lemberg polgármestere szerint egyre kritikusabb az áramkimaradás: a nyugat-ukrajnai város 90 százalékában nincs áram. Vitalij Klicsko ukrán főpolgármester szerint Kijevben akadozhat az áram- és a vízellátás. 

FRISSÍTÉS:

A zaporizzsjai hatóságok arról számoltak be, hogy a város egy része víz nélkül maradt

A kijevi ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja városában egy áramtalanított vízmű miatt két kerületben nincs vízellátás – közölte Anatolij Kurtev, a Zaporizzsja városi tanács titkára csütörtökön.


Fontos infrastrukturális létesítményeket értek támadások Odessza és Harkiv régiójában 

"Találat érte az odesszai régió egyik kritikus infrastrukturális létesítményét, de magában a várost nem" - írja a Dumskaya újság forrásokra hivatkozva.

 A harkovi regionális katonai közigazgatás vezetője, Szinegubov azt mondta, hogy "a kritikus infrastruktúra támadás alatt áll", "a mentők a helyszínen dolgoznak".
 
"A pusztítással és az áldozatokkal kapcsolatos információk pontosítása folyamatban van" - írta a Telegram csatornáján.


Kijevben ismét gondok vannak az áramellátással

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere beszámolója:

A fővárosban a fogyasztók 40%-a maradt áram nélkül a rakétatámadás után. A légitámadás idején a villanyszerelők által hozott szükséges biztonsági intézkedések miatt. Most az áramszolgáltatók dolgoznak az áramellátás helyreállításán. A város normál üzemmódban szolgáltatja a hőt és a vizet. Kivéve azokat a házakat, ahol nincs áramellátás, amelytől a kazánházak működése függ.

A légvédelmi erők előzetes információi szerint Kijev felett 16 rakétát semmisítettek meg. 



A Zsitomir régióban a légvédelem ragyogó munkájának köszönhetően egyetlen infrastrukturális objektum sem sérült meg - közölte Vitaliy Bunechko, Zsitomir terület kormányzója.

Egy falu az Ivano-Frankivszki területen, majdnem ezer kilométerre Oroszországtól:

Egy rakéta egyenesen a házba repült be, csodával határos módon nem robbant fel


Térképen a mai támadás

Kárpátalját ismét nem támadták az oroszok...

 

A rakétacsapás miatt némi kár keletkezett a termelő létesítményekben és a villamosenergia-hálózatokban - közölte Herman Haluscsenko, energiaügyi miniszter:

 

Megszólalt az ukrán főparancsnok

Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok bejelentette:

69 orosz rakétából, 54-et lőttek le

Az ukrán vezetésben különbségek mutatkoztak.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Zaluzsnyij szerint Ukrajna légvédelme az Ukrajnára kilőtt 69 rakétából 54-et lelőtt.

Szerinte Podoljak és Arestovics információja 100-120 rakétáról nem igaz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató