2024. június 14. - Vazul
EUR : 394.66
USD : 367.23
Időjárás ikon19°13°

Orbán Viktor aláírta, emelkedik az orvosok és az ápolók bére

Megjelent a rendelet, januártól emelkedik az orvosok és ápolók bére is. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a szankciós válság ellenére a kormány újabb forrásokat biztosít az egészségügyi dolgozók jövő évi béremeléseihez, így tovább emelkedik az orvosok, az ápolók és az egészségügyben dolgozó más alkalmazottak bére is.


A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a kormány úgy határozott, hogy az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése, a polgárok egészségi állapotának javítása, az egészségben töltött évek számának növelése, valamint az egészségügyi szakdolgozók és az egészségügyben dolgozók munkájának elismerése érdekében növeli az orvosok és az ápolók bérét is. A rendeletet Orbán Viktor írta alá.

Rétvári Bence államtitkár elmondta, hogy január 1-jével megtörténik a kormány és a Magyar Orvosi Kamara között – a járvány alatt – létrejött béremelési megállapodást utolsó lépése is. Az orvosoknak januártól további 11 százalékkal emelkedik a bérük.

Ezzel egy kezdő orvos bére 619 ezer forintról 687 ezer forintra nő. Egy pályája közepén járó, 21–25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére 1,5 millió forintról 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak 2,1 millióról 2,38 millió forintra fog nőni a bére.

Az orvosok után az ápolók bérét is megemeli a kormány
Az orvosbéremelés stabilizálni tudta az orvosi létszámot a kórházakban, ugyanakkor a megfelelő szakápolói létszám érdekében további béremelésről döntött a kormány – jelentette ki Rétvári Bence. Az államtitkár hangsúlyozta:

AZ ÚJABB ÁPOLÓI BÉREMELÉSRE KÉT LÉPCSŐBEN KERÜL SOR: ELSŐ ÜTEMBEN 2023. JÚLIUS 1-JÉVEL, MÁSODIK ÜTEMBEN 2024. MÁRCIUS 1-JÉVEL.

„A béremelés első ütemében a szakdolgozók béremeléséhez 41,5 milliárd forintot, az egészségügyben dolgozók béremeléséhez 8,4 milliárd forintot, azaz összesen közel 50 milliárd forintot biztosít a kormány Egészségbiztosítási Alapon keresztül. A béremelés második üteméhez szükséges fedezetet a 2024. évi központi költségvetés során szükséges biztosítani” – mondta az MTI kérdésére Rétvári.

Az európai aránnyal megegyező lesz

Az ápolói béremelés eredményeként a kormány tervei szerint 2024. március 1-jére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlag alapbér 37 százalékát. Ez az arány így megegyezne az európai átlagos orvosi és ápolói bérek egymáshoz viszonyított arányával.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, az ápolók bére azóta átlagosan háromszorosára emelkedett, legutóbb 2022 januárban volt 21 százalékos ápolói béremelés. A szakorvosok jelenleg az ötszörösét vagy akár a kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt.

A kormány a háborús energiaválságban, és a szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére is az egészségügyben béremelést hajt végre, illetve kórházfejlesztések zajlanak országszerte, mert számunkra a magyar emberek egészsége mindig elsődleges

– hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató