2023. január 27. - Angelika
EUR : 389.46
USD : 357.93
Időjárás ikon

A NATO bejelentette: csak Ukrajna felfegyverzésével lehet béke

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítségre van szükség ahhoz, hogy a lehető legrövidebb időn belül béke legyen a kelet-európai országban. Azt állította, hogy Oroszország csak akkor fog beleegyezni a béketárgyalásokba, ha olyan helyzetbe kerül, amelyben katonailag nem tudja elérni céljait.A DPA német hírügynökségnek adott interjúban, amelynek egyes részeit pénteken hozták nyilvánosságra, Stoltenberg azt mondta:

“PARADOXNAK HANGOZHAT, DE UKRAJNA KATONAI TÁMOGATÁSA A LEGGYORSABB ÚT A BÉKÉHEZ”.

A nyugati katonai szövetség vezetője azt állította, hogy a konfliktus lezárásához Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arra a következtetésre kell jutnia, hogy erői nem képesek elfoglalni Ukrajnát. A Kreml csak ezután lenne hajlandó tárgyalni a rendezésről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy Moszkva “senkivel sem fog tárgyalni” a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által korábban javasolt feltételek mellett.

A Zelenszkij által felvetett tízpontos “békeformula” az orosz csapatok kivonását irányozza elő a Krímről, a Donyecki, Luganszki, Zaporozsjei és Herszon régióból, amelyeket Kijev és Moszkva egyaránt saját területük részének tekint.

Lavrov elfogadhatatlannak minősítette a tervet, ugyanakkor megjegyezte, hogy a Kreml nem utasította el elvből a tárgyalásokat Ukrajnával. Hozzátette azonban, hogy Kijevnek először el kell ismernie az új valóságot a helyszínen.
 
Stoltenberg legutóbbi interjújában az orosz terület mélyén lévő katonai célpontok ellen a közelmúltban végrehajtott ukrán csapások védelmében is felszólalt. Úgy érvelt, hogy “minden országnak joga van megvédeni magát”, és ragaszkodott ahhoz, hogy a támadások indokoltak voltak.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna kapjon-e közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat, Stoltenberg elárulta, hogy egyes NATO-tagállamok és Ukrajna párbeszédet folytatnak konkrét rendszerekről, amelyeket nem volt hajlandó megnevezni. Arra is rámutatott, hogy a katonai blokk több tagja már szállított Kijevnek nagyobb hatótávolságú fegyverrendszereket, például amerikai gyártmányú M142 HIMARS rakéta-sorozatvető rendszereket és drónokat.
 
Csütörtök este Joe Biden amerikai elnök aláírta a hatalmas, 1,7 billió dolláros költségvetési törvényt, amely 45 milliárd dollárt különít el “kulcsfontosságú segítségre Ukrajnának”. Ebből az összegből 9 milliárd dollár közvetlenül az ukrán hadsereg kiképzésére és felszerelésére megy.

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a nyugati fegyverszállítások csak a konfliktus elhúzódását szolgálják, és figyelmezteti Ukrajna támogatóit, hogy ezek a szállítmányok potenciálisan Oroszország és a NATO közötti teljes körű katonai összecsapáshoz vezethetnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató