2023. február 01. - Ignác
EUR : 388.99
USD : 359.18
Időjárás ikon

Minszk: Szándékos lehetett a Fehéroroszországban elfogott ukrán rakéta

A fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára szerint „Kijev minden eszközzel regionális konfliktust akar kiprovokálni”.

„Kijev minden eszközzel regionális konfliktust akar kiprovokálni. Ennek példája a minapi incidens az ukrán SZ-300 rakéta lelövésével. Kevés okunk van azt hinni, hogy (a rakéta) véletlenül lépett a légterünkbe. Minden jel szerint valakinek a terve valósult meg” – idézte a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség az interjút, amelyet Aljakszandr Valfovics a Sputnik Belarus hírportálnak adott.

A fehérorosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a fehérorosz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán SZ-300 típusú föld-levegő légvédelmi rakétát a Breszt megyei Harbaha település közelében, mintegy 15 kilométernyire a fehérorosz-ukrán határtól. Az incidens miatt a minszki külügyminisztériumba kérették Ukrajna nagykövetét.

A BelTA fehérorosz állami hírügynökség egy pénteki jelentése szerint a fehérorosz légvédelmi erők parancsnoka, Kirill Kazancev

nem zárta ki az esetleges ukrán provokáció lehetőségét.

A hírügynökség szerint a fehérorosz védelmi tárca két lehetőséget vizsgál: az egyik szerint a légvédelmi rakéta véletlenül hibás röppályára került vagy meghibásodott, a másik szerint szándékos provokáció történt az ukrán hadsereg részéről. Csütörtök este Kijev jelezte:

nem zár ki egy szándékos orosz provokációt, amellyel Fehéroroszországot be akarják vonni a háborúba.

„Az ukrán fél nem zár ki egy szándékos provokációt a terrorista orosz állam részéről, amely úgy állapította meg robotrepülőgépei röppályáját, hogy a fehérorosz terület feletti légtérben kelljen elfogni őket” -– olvasható a védelmi minisztérium közleményében. A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy kész részt venni az incidens körülményeinek objektív kivizsgálásában.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató