2023. február 04. - Csenge, Ráhel
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon

Fico: a szlovák kormány vakon nézi az EU-t, az EU pedig az USA-t

Sajnos még mindig ott tartunk, ha szlovák külpolitikáról van szó, Robert Ficohoz, a Smer elnökéhez kell fordulnunk egy kis józan észért - írja a piros7.es.

„Az önálló Szlovák Köztársaság megalakulása nem volt olyan egyszerű, féltünk, hogy kibírja-e az első évet” - mondta a volt miniszterelnök a Szlovák Köztársaság 30. évfordulója alkalmából.

Hozzátette: jelenleg attól tart, hogy ha az elmúlt két év fejlődése folytatódik, akkor tíz év múlva nagy probléma lesz a köztársaság szuverenitásáról beszélni. Szerinte a következő parlamenti választások arról is szólnak majd, hogy melyik párt milyen jövőképet ad Szlovákiának.

"A Szlovák Köztársaság megalakulásakor politikai elit voltam, 27 éves voltam, de én is megszavaztam a szuverenitás kinyilvánítását és az alkotmányt, ami a Szlovák Köztársaság megalakulásának előfeltétele volt" - emlékezett vissza Fico. 

Elmondta, hogy akkoriban az volt az uralkodó hozzáállás, hogy minden ország megérdemli, hogy a saját útját járja. 

"És igen, féltünk. 1993-ban tényleg nem tudtuk, hogy az ország megmarad-e, nem volt olyan egyszerű"  - jegyezte meg, rámutatva például a saját hatóságok és intézmények hiányára, mint például a nemzeti bank, amely szövetségi szinten létezett. 

Hozzátette, hogy a jelenlegi fejlemények nem úgy alakulnak, ahogy az emberek várták, és főleg nem úgy, ahogy a politikusok várták 1992-ben, amikor bátor döntéseket hoztak a Szlovák Köztársaság megalakulásával kapcsolatban.

A szuverenitással kapcsolatban elmondta, hogy egyes kormányok először a gazdasági szuverenitásától fosztották meg az országot. 

"A Mečiar és Dzurinda alatti vad privatizációk voltak"

- mondta, hozzátéve, hogy ma talán egészen másképp kezelnénk néhány dolgot, ha az energiamonopóliumok állami kézben maradtak volna. 

Következésképpen, mondta, a biztonság tekintetében a szuverenitás elvesztésének időszaka következett be. Ebben az összefüggésben a V4-esek állapotára is utalt. 

"Kiváló eszköz volt saját nemzeti érdekeink előmozdítására. Heger a felelős azért, hogy a V4-ek miniszterelnökei már nem találkoznak az Európai Tanács előtt" - húzta alá Fico.

Kiemelte, hogy mindezek ellenére Szlovákia az EU-s csatlkozás óta számos területen nyilvánvaló előrelépést tett. "Az uniós tagságra vigyázni kell, és harcolni kell érte, de másrészt az ország szuverén státuszáért is harcolni kell" - hangsúlyozta.

Fico Szlovákia jövője szempontjából sorsdöntő pillanatnak tartja a kormány álláspontját az uniós tagállamok vétójogának elvételével kapcsolatos kérdésben is. Ha ez megtörténne, az szerinte az Unió végének kezdete lenne. "Bár az EU egy jó projekt, katasztrofális állapotban van" - mondta, hozzátéve, hogy fontos beszélni a jövőjéről. A nemzeti koncepció szükségességét kiemelkedő fontosságúnak nevezte az Unióban való működés szempontjából. 

"A jelenlegi kormány nem tudja, hogy valójában mit akar tenni ezzel az országgal, és csak vakon nézi az EU-t. Az EU pedig vakon nézi az Egyesült Államokat" 

- jegyezte meg. 

Ha ez így folytatódik, és az EU-nak nincs saját világos külpolitikai elképzelése, az Szlovákia jövőjét is veszélyezteti, mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató